Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Aristoteles aan de Lek

wo 18 mei 2022 @ 20:00

In Culemborg zijn twee Aristoteles-kenners woonachtig. Beiden zijn gepromoveerd op het werk van de Griekse filosoof. Maar de insteek is heel verschillend.

Over Hannah Laurens het volgende:

Nous, ons intellect, maakt de mens speciaal, volgens Aristoteles. We zijn het enige dier dat de wereld niet alleen waarneemt, maar ook begrijpt. Maar in hoeverre ontstijgen wij daardoor de natuur? Over die vraag heeft Hannah Laurens, kersvers gepromoveerd, zich tijdens haar proefschrift gebogen. Alhoewel Aristoteles een filosoof is die met beide benen op de grond staat, ziet ook hij onze intelligentie als kosmische goddelijke vonk.

Lou Filius, al wat langer gepromoveerd op Aristoteles legt uit waarmee hij bezig was:  Zonder internet en ook zonder goed instrumentarium probeerde Aristoteles de biologische verschijnselen van mens en dier te doorgronden.

Dit alles vinden we in de Problemata Physica, in de vorm van vraag en antwoord, bv ‘Waarom worden sommigen door stilzitten mager’? Lou Filius maakte er een mooie Arabische teksteditie van en vertaalde het boek in het Engels. Eerder moest deze avond uitgesteld worden door corona, nu keert Aristoteles terug naar de Lek!

Woensdag 18 mei 20.00 uur Bibliotheek Herenstraat 29 Culemborg, toegang vrij, hoed gaat rond

Gegevens

Datum:
wo 18 mei 2022
Tijd:
20:00
Evenement Categorieën:
,

Organisator

De Roos van Culemborg
E-mail
info@deroosvanculemborg.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Bibliotheek
Herenstraat 29
Culemborg,
Bekijk de site van Locatie