Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Beate Bos – expositie

do 17 november 2022 @ 16:00 - zo 15 januari 2023 @ 17:00

“Mijn werk ontstaat nagenoeg spontaan in het stedelijk landschap om ons allen heen, dit landschap bewandel ik en leg ik vast door middel van snelle ingezoomde snapshots. Hierin leg ik dingen vast waar de meeste mensen aan voorbij zullen lopen. De beelden die ik maak zijn vaak ’s nachts en tonen een residu van menselijke aanwezigheid. Het zegt altijd, hier is iemand geweest, soms met of soms juist bewust zonder bedoelde boodschap. Vuilnis of gespoten tags, stickers of achtergelaten flesjes bier. Waar ik geen mensen fotografeer is de mens qua gevoel toch altijd aanwezig. De foto’s roepen vaak een gevoel van verlating, verval en nostalgie op. Ik maak tijdens vele wandelingen door steden, honderden van dit soort foto’s. Ik verzamel deze beelden om later in de studio te gebruiken als stukjes van een verhaal.

Als een filmeditor werk ik vervolgens met mijn foto’s de beelden uit in grotere constellaties en combinaties. In dit proces zoek ik naar momenten van gelukkig toeval maar ben me hierbij bewust van de kracht van het beeld. Zoals de Russische cinematograaf Lev Kulechov aan het begin van de 20e eeuw ontdekte, kan een combinatie van beelden een nieuwe rol gaan spelen in het hoofd van de toeschouwer. Met ditzelfde principe, maar dan in fotografie, combineer ik beelden die samen een nieuw verhaal vertellen. Het is dit proces dat mijn werk maakt wat het is en ruimte schept voor vertellingen die nog niet eerder bestonden. Ik gebruik de restanten van wat anderen achter laten als bouwstenen.

De combinaties van deze foto’s druk ik vervolgens (vaak) groot af, waardoor de kijker als het ware meegezogen wordt in het werk. Het worden opnieuw landschappen, nieuwe uitingen van stille aanwezigheid, verlatenheid of unheimische settings die in werkelijkheid niet bestaan en vaak juist de kleine gebaren en objecten daarmee monumentaal maken. Welk verhaal precies verteld wordt, blijft in het hoofd van de toeschouwer spoken.”

header: RUBS, Prints on paper in layered constellation, 148 x 212 cm, 2022

Opening: donderdag 17 november om 19:00 uur

Gegevens

Begin:
do 17 november 2022 @ 16:00
Einde:
zo 15 januari @ 17:00
Evenement Categorie:
Site:
https://www.degelderlandfabriek.nl/agenda/archief/expositie-2/

Organisator

de Gelderlandfabriek

Locatie

de Gelderlandfabriek
Stationsweg 7
Culemborg,
+ Google Maps
Telefoon
0345-227 227
Bekijk de site van Locatie