Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Giovanni Brand | Zigeunerkind met traan

vr 28 januari 2022 @ 20:30 - 23:00

Nationaal Theater Weekend €10,-! *

Giovanni Brand onderzoekt zijn Roma-roots en opent werelden die normaal gesloten blijven.

Een zoektocht vol (voor)oordelen, voorspellende dromen en familieliefde. Waan je in de wereld van de woonwagenbewoners, maar laat je schoenen bij de deur staan.

“Het is verschrikkelijk.
Dat bloed dat door ons stroomt.
En dat wilde ik haar niet zeggen omdat haar bloed al zo snel kookte.
Ik snapte dat nooit.
Tot las ik over de geschiedenis.
Onze geschiedenis.
En mijn aderen.
Ze leken uit mijn lijf te kloppen.”

Zijn oma groeide op op het woonwagenkamp en sinds kort weet hij dat hij afstamt van de Roma. Toen hij uit de kast kwam, voelde het alsof dat deel van hem op het woonwagenkamp niet mocht bestaan. In zijn zoektocht vraagt Giovanni zich af: als je afstamt van de Roma, mag je je dan ook Roma voelen en noemen, ook al ben je al meer dan tien jaar niet meer op het woonwagenkamp geweest? En klopt het dat je niet welkom bent op dat woonwagenkamp als je uit de kast bent gekomen? En worden Roma op hun beurt door de hele wereld met de nek aangekeken?

In Zigeunerkind met traan opent Giovanni werelden die vaak gesloten blijven. Dit doet hij samen met Cheryl Moenen die zijn oma speelt. Samen geven ze een inkijk in de wereld van de woonwagenbewoners en kijken ze via de dromen van oma in de toekomst. Oma heeft een derde oog. Ze ziet, koestert en beschermt haar kleinzoon, hij probeert op zijn beurt oma te beschermen voor het verleden.

Giovanni gaat op een zoektocht naar zijn roots die bol staat van de oordelen en vooroordelen en ervaart de smalle marges van begrip en acceptatie. Hij komt erachter dat oordelen in onze natuur zit, zoals ook het Roma-bloed in hem zit. Je kan het negeren maar het is niet te ontkennen.

Over Giovanni Brand

Giovanni Brand is een performer en schrijver, afgestudeerd van de Toneelacademie Maastricht. Hij vertrekt altijd vanuit zijn intiemste gedachten waardoor er in zijn werk altijd een enorme persoonlijk noodzaak zit. Deze persoonlijke noodzaak zet hij tegenover de wereld waarin we nu leven. Op het toneel is hij grenzeloos omdat hij gelooft dat er geen grenzen zouden mogen bestaan, in welke vorm dan ook. De donkerte die in zijn werk schuilgaat staat in contrast met de lichtheid die hij als persoon met zich meebrengt. Zowel op het toneel als in zijn leven.

* Van 28 t/m 30 januari vindt het Nationaal Theaterweekend (NTW) plaats. Drie dagen bomvol theater, op meer dan 200 locaties in Nederland, met het Nationaal Theaterweekend vieren we theater! In dit weekend kan iedereen voor slechts €10 per voorstelling naar het theater. Door de vele deelnemende podia, kan iedereen laagdrempelig én dichtbij naar het theater. Ga zitten en laat je verrassen door toneel, muziek, dans, opera, cabaret, musical, jeugdtheater en nog veel meer. Het Nationaal Theaterweekend is voor iedereen.

 

Gegevens

Datum:
vr 28 januari 2022
Tijd:
20:30 - 23:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , , , , , , , , ,
https://bit.ly/dfs-giovanni

Locatie

Theater De Fransche School
Havendijk 1
Culemborg,
Telefoon:
0345 521 546
Bekijk de site van Locatie