Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Herfstvakantie in het museum: Brood!

do 21 oktober 2021 @ 12:00 - 17:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every day that begins at 12:00, repeating until zo 24 oktober 2021

Koude, natte dagen en de geur van vers brood in het Elisabeth Weeshuis Museum. Kom je deze herfstvakantie koken, knutselen en spelen met brood? Buiten bakken we brood op stok, in de Weeshuiskeuken maken we poppetjes van brooddeeg en op zolder toveren we een klein broodje om tot een hele grote, genoeg voor een heel weeshuis!

Tijdens het themajaar Genoeg voor een heel weeshuis! in het Elisabeth Weeshuis Museum ervaar je hoe het eten van toen veranderd is vergeleken met nu.

Broodpoppetje maken

In de oude weeshuiskeuken kun je deegpoppetjes maken met Kaat de Keukenmeid! Samen maak je kleine weesmeisjes en weesjongetjes van zoutbrooddeeg. Ondertussen vertelt Kaat je verhalen over de weeskinderen die bijna 400 jaar lang in het Weeshuis woonden…  Doe je mee?

Kosten: € 2,50 per kind. 16, 17, 20, 21, 22 en 23 oktober. Reserveren niet nodig.

Brood op stok maken

Kom je deze herfstvakantie koken op open vuur in de Weeshuistuin? We bakken brood op stok en gaan die vullen met stroop of zelfgemaakte kruidenboter. Meedoen is lekker en gratis! Leuk in combinatie met een bezoek aan het museum of broodpoppetjes maken.

Gratis. 16, 22, 23 en 24 oktober. Reserveren niet nodig.

Speel in de tuin het levensgrote spel ‘Genoeg!’. 

Voor een groot deel kwam het eten voor het Elisabeth Weeshuis uit de eigen tuin. Er was een boomgaard, moestuin en een bakhuisje voor het brood. Er werd zelfs bier gebrouwen voor de weeskinderen. De wezen hielpen mee, want voedsel kweken kost veel tijd. Help je ook mee genoeg eten bij elkaar te spelen? De winnaar krijgt, net als de weeskinderen, chocolade in het Weescafé!

Kosten: € 2,50 per gezelschap, gratis voor museumbezoekers. Reserveren niet nodig.

Genoeg voor een heel weeshuis?

In het Elisabeth Weeshuis was er plek voor 48 jongens en meisjes. 48 Monden om te voeden. De moestuin stond vol bonenstaken en er was een bierhuisje en een bakhuisje waar brood gebakken werd. Op de knusse zolder hebben we de moestuin nagebouwd.  Je kunt er bonen bewonderen, biertjes tappen en een klein broodje omtoveren in een groot brood. Lekker met boter! Alleen boter? Geen hagelslag of pindakaas? Is dat wel genoeg? Wat vind jij?

Verzamel hier ook jouw speelpakket voor thuis en speel in het klein verder… laat je boon groeien in de minimoestuin, deel in de keuken het brood met de weeskinderen en proost met een klein biertje!

Kosten: Entree voor het museum. Reserveren niet nodig.
Op 16 en 17 oktober zie je misschien zelfs Kaat de Keukenmeid op zolder!

 

Openingstijden museum:
woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur

Gegevens

Datum:
do 21 oktober 2021
Tijd:
12:00 - 17:00
Evenement Categorie:
Site:
https://weeshuismuseum.nl/brood/

Locatie

Elisabeth Weeshuis Museum
Herenstraat 29
Culemborg,
Telefoon:
0345-513 912
Bekijk de site van Locatie