Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Heilige Barbara, Stadsheilige van Culemborg.

wo 12 oktober @ 14:00 - 16:00

Op 4 december is de feestdag van Sint-Barbara, in de Oosters-Orthodoxe Kerk bekend als de Grote Martelares Barbara. Ze was een vroeg-christelijke heilige en martelaar uit de derde eeuw. Wegens twijfel over de historiciteit van haar legende, werd ze in 1969 evenwel verwijderd uit de liturgische kalender van de Romeinse rite in de Rooms-Katholieke Kerk. Jammer, maar in de voormalige mijnwerkersdorpen van de Belgische Kempen wordt ze nog steeds vereerd.

Ook in Nederland. Barbara blijft dus een populaire heilige in de moderne tijd. Wellicht het best bekend als de patroonheilige van artilleristen, militaire ingenieurs, mijnwerkers en anderen die met explosieven werken vanwege associatie met de oude legendes waarin bliksem een grote rol speelde. Kortom, Sint Barbara was een erg geliefde heilige bij de mensen die diep in de grond hun dagelijkse kost voor zichzelf en hun familie gingen verdienen. Barbara was de dochter van de rijke heidense Dioscorus en werd zorgvuldig bewaakt door haar vader. Die hield haar opgesloten in een toren om haar te behoeden voor de buitenwereld. Toen ze haar vader meedeelde dat ze zich bekeerd had tot het nieuwe geloof, ontstak die in grote woede. Uiteindelijk werd ze veroordeeld tot de dood door onthoofding. Haar vader zelf voerde de doodstraf uit. Als straf voor deze lugubere daad werd hij op weg naar huis op zijn beurt getroffen door de bliksem en zijn lichaam werd verteerd door vlammen. Barbara werd begraven door een christen, Valentinus, en haar graf werd een plek van wonderen.

Op woensdag 12 oktober laat Dr. Mathilde van Dijk haar licht schijnen over deze populaire heilige. Zij is Universitair Docent geschiedenis van het christendom en genderstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen en gespecialiseerd in de geschiedenis van laatmiddeleeuwse hervormingsbewegingen en in de verwerking van het (middeleeuwse) religieuze verleden in hedendaagse (populaire) cultuur, met speciale aandacht voor genderstudies. Zij houdt zich vooral met immaterieel erfgoed bezig: hoe christelijke ideeën en concepten steeds opnieuw werden en worden toegeëigend.

Entree : 4 euro
Opgave tot en met vrijdag 7 oktober via StadskloosterCulemborg@gmail.com

Gegevens

Datum:
wo 12 oktober
Tijd:
14:00 - 16:00
Evenement Categorie:

Locatie

Oud Katholieke Kerk
Varkensmarkt 18-20
Culemborg,
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie