Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Het lot van Elckerlijc

ma 31 januari @ 20:00

€4

Voor iedereen geldt: eens is het leven voorbij. En wat is in die laatste levensfase belangrijk? Daar komt Elckerlijc, de hoofdpersoon uit het toneelstuk De Spyeghel der Salicheyt van Elckerlijc, uiteindelijk achter. Geld en bezittingen doen er niet toe, vrienden laten je in de steek, maar zelfkennis, deugd, barmhartigheid, berouw en boete helpen je op weg naar de hemel, ook als je flink de bloemetjes hebt buiten gezet en dol was op luxe, zoals Elckerlijc.

De Elckerlijc is een allegorisch toneelstuk uit het (Antwerpse?) rederijkersmilieu van de late 15e eeuw. De personages zijn abstracte begrippen zoals Elckerlijc zelf, het Goed (Bezit), de Deugd en de Dood, maar toch is het stuk heel herkenbaar en aangrijpend. Daarom werd het ook een internationale bestseller en inspireert het nog steeds hedendaagse schrijvers, zoals Philip Roth in zijn roman Everyman uit 2006.

In haar lezing gaat Marjolein Hogenbirk, docent aan de Universiteit van Amsterdam, in op de inhoud van het toneelstuk en op de cultuurhistorische achtergrond van de thematiek. Daarbij legt zij een relatie met andere ars-moriendivoorstellingen uit de laat-middeleeuwse beeldende kunst, zoals voorstellingen van de Danse Macabre (dodendans) of werk van Jeroen Bosch bijvoorbeeld : ‘De dood van een vrek ‘ ca. 1494

Inleidster : Ons lezingenaanbod in het  winter/voorjaarsprogramma 2022 start met een nieuwe, uiterst interessante lezing van Dr.  Marjolein Hogenbirk.  Zij is docente aan de Faculteit der Geesteswetenschappen ( Capaciteitsgroep Nederlandse Letterkunde ) aan de Universiteit van Amsterdam.  Zij liet ons in de afgelopen jaren al eeerder genieten van rijk geïllustreerde lezingen over o.a. Beatrijs en Jacob van Maerlant. Nu is Elckerlijc aan de beurt.

Kosten: € 4,=
Aanmelden  vóór 24 januari bij René van Loenen, r.r.vanloenen@kpnplanet.nl (tel.515159) of via StadskloosterCulemborg@gmail.com

Gegevens

Datum:
ma 31 januari
Tijd:
20:00
Kosten:
€4
Evenement Categorie:

Locatie

Oud Katholieke Kerk
Varkensmarkt 18-20
Culemborg,
Bekijk de site van Locatie