Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Geannuleerd | Lezing: Parijs, Prijs of Parijsch: Culemborgse wijk  met een Franse naam

wo 24 november 2021 @ 19:30

Vanwege de huidige coronamaatregelen is deze lezing geannuleerd.

Stadshistoricus Bert Blommers vertelt:

De Culemborgse wijk Parijsch is nog een hele jonge wijk, die vanaf 1996 vorm heeft gekregen. Er wonen inmiddels zo’n 8 duizend mensen. Op woensdag 24 november houdt stadshistoricus Bert Blommers een lezing in de Bibliotheek over de geschiedenis van deze wijk. “Ik denk dat er nog over veel te vertellen valt, waarvan de inwoners van nu helemaal geen weet hebben.”

Wist je bijvoorbeeld, zo zegt hij, dat er in de jaren ’60 plannen waren om hier op Goilberdingen een industriehaven aan te leggen ? Of dat er in 1466 een heuse veldslag plaatsvond, waarbij de Culemborgse burgers Gelderse troepen versloegen. Dat gebeurde bij de Hertog Adolfsteeg. “Waar die precies lag, ben ik nog aan het uitzoeken”. De steeg is namelijk al in de 18e eeuw verdwenen, voordat er kaarten van waren.

Goilberdingen en Parijs, aan weerskanten van de Prijsseweg, horen vanouds bij elkaar. De wijk ‘Parijsch-Noord’ van nu ligt in de oude polder Goilberdingen. De naam ‘Parijsch’, historisch gewoon Parijs of Prijs, stamt uit de ontginningstijd, toen polders naar buitenlandse plaatsen werden genoemd. Goilberdingen is ouder. “De naam zegt zoveel als ‘het land van Godebrecht’. Niet onlogisch, zegt Blommers, want het ligt op de hogere gronden langs de Lek, die het eerst bewoond werden.

Beide gebieden hoorden vanouds overigens helemaal niet bij Culemborg (dat op Redichem lag), maar bij een goederencomplex dat vanuit Hagestein werd bestuurd. “De grens ervan lag bij de Rijpersloot, langs de Gelddijk, dus heel dicht bij de stad Culemborg.” Goilberdingen viel tot kort na 1800 onder de rechtbank van Everdingen, Zijderveld en Goilberdingen.

Fort ‘Werk aan het Spoel’ langs de dijk is een markant en veel bezocht punt in de wijk. Maar het is niet de enige plaats met geschiedenis”, zegt Blommers. Veel is niet algemeen bekend. Enkele voorbeelden : de dertiende eeuwse ridder Helyas van Parijs bijvoorbeeld, de namen Wolfsland en Wolflandse wetering, de geschiedenis van de Kapel van Goilberdingen en het buurtje Dilla. Wie er meer over wil weten, moet zeker naar zijn lezing komen. Je moet je dan wel opgeven, via de website van de Bibliotheek (kijk onder ‘Agenda’). De lezing begint om 19.30 uur in de Bibliotheek, Herenstraat 29.

Stadshistoricus Bert Blommers heeft een eigen website ‘Culemborgse Geschiedenissen’ (www.blommers-kaetshaag.nl). Daarop vind je ook het artikel ‘Raadsels rond de Nieuwstad’ met een stukje geschiedenis van het eigenlijke Parijs. “Dat middeleeuwse buurtje begon aan de Prijssestraat, dus vlakbij de Varkensmarkt in de binnenstad.”

 

 

Gegevens

Datum:
wo 24 november 2021
Tijd:
19:30
Evenement Categorie:

Locatie

Bibliotheek
Herenstraat 29
Culemborg,
Bekijk de site van Locatie