Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nieuw Vocaal Amsterdam: Stabat Mater

zo 13 maart @ 16:00

Het Nieuw Amsterdams Jeugdkoor – de 25 oudste en meest ervaren zangers van de jeugdzangopleiding Nieuw Vocaal Amsterdam – zingt op zondag 13 maart 2022 o.l.v. Anaïs de la Morandais een barok programma in de Grote of Sint Barbarakerk in Culemborg. Het concert wordt geproduceerd in samenwerking met De Roos Culemborg.

Dit programma heeft als centrale compositie het wereldberoemde Stabat Mater dat Giovanni Battista Pergolesi componeerde in 1736. Dit werk, dat wordt beschouwd als een van de hoogtepunten uit de barokke muziekliteratuur, drukt de klaagzang van Maria aan het kruis van haar stervende zoon Jezus uit. Ofschoon Pergolesi pas 26 was toen hij dit werk schreef, getuigt de wijze waarop hij de emoties van Maria in de twaalf delen verklankt van een ongekend invoelingsvermogen en compositorische vaardigheid. Het werk wordt beschouwd als de culminatie van Pergolesi’s muzikale kunnen. Het is niet uitgesloten dat zijn ziekte en naderende dood in hetzelfde jaar hebben bijgedragen aan de intensiteit van het werk.

Het Stabat Mater – op tekst van een 13e eeuwse Franciscaner monnik – is oorspronkelijk getoonzet voor twee (mannelijke) solostemmen, een sopraan en een alt. In de loop van de eeuwen zijn er verschillende versies gepubliceerd, de uitvoering op 13 maart combineert solo-delen met delen gezongen in koorverband. Naast het stabat Mater zullen enkele andere barokke vocale en instrumentale werken klinken, waaronder het wonderschone Magnus Dominus van Mondonville en muziek van J.S. Bach en Handel.

Het totale programma zal een uur duren, zonder pauze. Het concert vindt plaats in de Lijdenstijd, de weken voor Pasen, bij uitstek de periode waarin het thema van het Stabat Mater op zijn plaats is. Nieuw Amsterdams Jeugdkoor wordt aangevuld met NVA’s nieuwe projectkoor voor jong-volwassenen NoVA en door de jonge tenoren en bassen van de koorschool. Op 11 en 12 maart zal het programma ook uitgevoerd worden in Utrecht en Amsterdam. De zangers zullen worden begeleid door een barok-ensemble, bestaande uit studenten Oude Muziek van het Conservatorium van Amsterdam en Utrecht. Het ensemble (viool 1, viool 2, altviool, cello, violone, kistorgel) wordt samengesteld en geleid door Antoinette Lohmann, zij doceert aan beide  conservatoria.

Fotograaf: Marie Cecile Thijs

 Kaarten: € 15,- jeugd: € 7,50 kaarten bij Tomey of via: nieuwvocaalamsterdam.nl/agenda

Gegevens

Datum:
zo 13 maart
Tijd:
16:00
Evenement Categorie:

Organisator

De Roos van Culemborg
E-mail:
info@deroosvanculemborg.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Grote of Barbarakerk
Grote Kerkstraat 2-4
Culemborg, Gelderland