Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Plezier in Kasteeltuin

ma 1 augustus @ 13:00 - za 29 oktober @ 17:00

Wist je dat er in Culemborg een indrukwekkend kasteel gestaan heeft? Dat kasteel is er helaas niet meer, maar de plek waar het stond kan je nog wel bezoeken. Op zaterdagmiddag vertellen vrijwilligers, soms zelf amateurarcheologen die hier wel vijf jaar opgravingen deden, over het kasteel en haar bewoners. Je kan genieten van een sfeervol parkje met meer dan 170 jaar oude beuken, oude dikke muren, waterputten, een klein museum en theehuisje vol speciale vondsten. En je leert er over het ontstaan van de stad Culemborg, gelegen aan de handelsrivier de Meer.

Heel bijzonder is dat op dit dertiende eeuws kasteel, zo net na de beeldenstorm van 1566, de anti roomse graaf Floris van Pallandt de eerste protestantse erediensten van de Lage landen toestond. Een speciaal voor de graaf gemaakte Monniksbeker drijft via een geheimzinnige tekst de spot met de katholieke geestelijkheid. Een topvondst (replica). Zijn voogdes, de katholieke gravin en hofdame Elisabeth van Culemborg (1475-1555) was best beroemd. Ze gaf opdracht tot de bouw van het stadhuis en uit haar nalatenschap werd een groot weeshuis, nu museum, gebouwd. Haar man, Anthonis de Lalaing(1480-1540) wist het te schoppen tot stadhouder van Holland, Zeeland, Friesland en Utrecht.

De Kasteeltuin is elke zaterdag van april tot en met oktober van 13.00-17.00 geopend. (Op monumentendag 10 september vanaf 11.00). (Buiten deze tijden voor scholen en andere groepen op afspraak via) www.kasteeltuinculemborg.nl.

Gegevens

Begin:
ma 1 augustus @ 13:00
Einde:
za 29 oktober @ 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

Kasteeltuin
Lange Meent 11
Culemborg,
Bekijk de site van Locatie