Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Roel Meelkop & Marco Douma – Hoek + Yiyi Chen + Marieke van der Burg – Self Spot + Bobby Veldhuizen – An Evening at the Factory

do 16 maart 2023 @ 19:30 - 23:00

Onder de naam ‘An evening at the Factory’ wordt een maandelijkse artist meetup georganiseerd in de Gelderlandfabriek in Culemborg. Als voorproefje op de Nacht van de Film op 18 maart, dit keer een filmgerelateerd programma én weer een opening van een tentoonstelling.

Hoek van Holland, of ‘Hoek’ zoals de meeste mensen het noemen, werd oorspronkelijk aan het eind van de 19e eeuw gebouwd als verdedigingswerk voor de haven van Rotterdam. In de Tweede Wereldoorlog werd het onderdeel van de verdedigingslinie van de nazi’s, de Atlantikwall; enorme ondergrondse bunkers in de duinen, waarvan er vele nog intact zijn. Sommige hiervan zijn open voor publiek, maar de meeste zijn gesloten. Aan de andere kant van de Maas is de havenindustrie van de Europoort te zien. Maar Hoek is ook een badplaats met brede stranden en bijpassende beachclubs. En last but not least heeft de Hoek een prachtig duinlandschap met flora en fauna die nergens anders te vinden zijn.

In 2012 werd Roel Meelkop gevraagd om deel te nemen aan een tentoonstelling in Hoek van Holland. Hij benaderde hiervoor Marco Douma en dit resulteerde in een installatie in een van de beachclubs. In deze live installatie genaamd ‘Atlantic Wall’ richtten ze zich op de omgeving van Hoek. In 2014 werden ze gevraagd om deel te nemen aan een nieuwe tentoonstelling in Hoek. Dat jaar besloten ze de bunkers in te gaan, met als resultaat de installatie ‘Kiel’ in een van de bunkers die normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek.

In de jaren daarna fantaseerden Roel en Marco over het idee om het materiaal van beide werken te combineren in een derde editie, wat resulteerde in een geluid-/videowerk, genaamd ‘Hoek’. Roel Meelkop en Marco Douma zijn deze avond aanwezig en vertellen na de filmvertoning meer over dit project.

 

“Ik stel me voor dat een druppel water in de Lek naar het noorden stroomt, de Noordelijke IJszee en de Beringstraat oversteekt. Het volgt de stroming en daalt af naar het zuiden, waar het aankomt bij de oostkust van China en uiteindelijk het water van de Xiang ontmoet”. Yiyi Chen brengt deze ontmoeting in beeld door middel van een video installatie. Je ziet haar in Culemborg aan de Lek en haar vader in China aan de oever van de Xiang. Ze lezen het gedicht dat ze elkaar dagelijks sturen, voor aan de oever van de rivier.

 

Foto: Marieke van der Burg

De interactieve installatie Self Spot (2022) van Marieke van der Burg die ook op het programma van ‘Nacht van de Film’ staat is ook al te beleven.

Marieke van der Burg (Est, 1998) studeerde Image and Media Technology aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Door middel van een spotlicht komt een schaduwwereld tot leven, een wereld die onze menselijke, herkenbare, maar vaak niet uitgesproken emoties en gevoelens laat zien.

Het taboe op het uiten van onze emoties en gevoelens herkennen de meesten van ons, maar maakt het uitdrukken hiervan niet vanzelfsprekend. Dit zorgt op korte en lange termijn voor lichamelijke en mentale gevolgen. Om het taboe te doorbreken, zet ‘Self Spot’ (2022) onze moeilijkheden letterlijk en figuurlijk in het spotlicht.

Met een zaklamp kunnen bezoekers schijnen op een keuken waardoor binnen het kader van het spotlicht schaduwen van de objecten zichtbaar worden. Al snel beginnen de schaduwen te leven. Elk object heeft zijn eigen karaktereigenschappen, emoties en gevoelens, net als wij.

 

Voorafgegaan door de opening van de nieuwe tentoonstelling met werk van Bobby Veldhuizen. Bobby Veldhuizen onderzoekt binnen haar werk onderzoek ‘het alternatief’. Verschillende manieren van zien, denken en leven zoals beschreven in tegencultuurbewegingen, speculatieve fictie en anti-hegemonische filosofische gedachten, beïnvloeden haar praktijk. In mijn schilderijen gebruikt ze een breed scala aan materialen, olieverf, muurverf, acrylverf, spuitverf, permanent marker, lak, epoxy, zand, vuil, lijm, siliconen, drakenbloed, terpentine, bloemen en meer. Door de onvoorspelbaarheid van het mengen van deze materialen voelt ze zich een soort alchemist of een soort heks.

De rest van de avond luister je naar een muziekselectie van Meneer De Perifeer, is er bier en naked tosti.

Gegevens

Datum:
do 16 maart 2023
Tijd:
19:30 - 23:00
Evenement Categorieën:
,
Site:
https://www.degelderlandfabriek.nl/agenda/archief/an-evening-at-the-factory-9/

Organisator

de Gelderlandfabriek

Locatie

de Gelderlandfabriek
Stationsweg 7
Culemborg,
+ Google Maps
Telefoon
0345-227 227
Bekijk de site van Locatie