Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Tussen Meuk en Monumenten

do 24 maart @ 19:30 - 22:00

Gratis

De lezing bespreekt de overgang van ‘die ouwe meuk moet worden opgeruimd’ naar ‘hoe behouden we zoveel mogelijk historische waarden’. Dit is een nieuwe fase waarin Culemborg haar hart verder verjongde, namelijk de periode waarin een monumentenbeleid werd ontwikkeld. Dit leidde tot vele restauraties van monumentale panden in de periode 1970 -1980. Rond 1990 was die tijd alweer voorbij.

In deze lezing wordt deze periode besproken tegen de achtergrond van de algemene geschiedenis van de monumentenzorg: de discussies die plaatsvonden over restauratiebeginselen, de dilemma’s waar men voor stond, en de keuzen die werden gemaakt. Een stukje architectuurgeschiedenis dient als referentiekader om het ontwaakte Culemborgse monumentenbeleid en de vele restauraties te kunnen begrijpen en beoordelen.

Pieter Glasbergen, o.a. oud wethouder van Culemborg, heeft voor het Historisch Genootschap Voet van Oudheusden de Voetnoot ‘Culemborg verjongt zijn hart’ geschreven. In het voorjaar van 2022 volgt de volgende Voetnoot van zijn hand over Monumenten.

De lezing vindt plaats op 24 maart van 19.30 -22.00 uur in Theater de Fransche School.
De zaal is open vanaf 19.00 uur
Gratis entree inclusief koffie of thee bij aanvang. Tijdens de pauze en na de lezing is de bar open.

Gegevens

Datum:
do 24 maart
Tijd:
19:30 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden
E-mail:
secretaris@voetvanoudheusden.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Theater De Fransche School
Havendijk 1
Culemborg,
Telefoon:
0345 521 546
Bekijk de site van Locatie