Cultuurplatform

Een middagje Herman Brood revisited - Nighttown R'dam - foto Paul Bergen

Theater Het Heerenlogement in Beusichem organiseert naast het vaste theateraanbod op dinsdagavond, eens in de maand een zondagmiddag met muziek. Zondag 9 februari staat Herman Brood op het programma. Zijn oude vriend, de bekende saxofonist en zanger Bertus Borgers, haalt herinneringen op en lardeert deze verhalen met muziek van Brood en eigen muziek. Soms ruig, soms jazzy.

Door Youetta Visser – Bron: Culembogse Courant

Herman Brood, Nederland’s eigen Rock-‘n-roll held. Op feesten in de jaren ‘70 werd zijn plaat ‘Shpritsz’ grijsgedraaid. Ruig en uptempo. Brood was een multitalent; jaren later kocht menigeen een schilderij van hem om thuis het statement te maken dat hier geen burgermannetje woonde. Brood werd niet oud; overmatig drank- en drugsgebruik eiste zijn tol. In 2001 sprong hij van het Hilton, op 54-jarige leeftijd.

Bertus Borgers heeft hem zijn hele leven gekend: ,,Wij waren al vrienden in Groningen, voordat we beroemd waren. Van 1973 tot 1997 speelde ik met Herman in de studio en soms op het podium. Ik heb zelfs nog een paar nummers voor hem geschreven.” Met Bertus liep het beter af: hij had een eigen band, begeleidde Raymond van het Groenewoud en speelt al jaren met Golden Earring. Eind jaren ‘90 richtte hij de Rockacademie op. Het lijkt alsof Bertus de Rock-‘n-Roll-scene heeft overleefd? ,,Nou, ik geef geen garanties voor de toekomst, maar ik ben nu 66 jaar. Ik gebruik geen harddrugs, dat geeft me wel een voorsprong.” Vorig jaar begon zijn tour ‘Ik hou van Herman’ naar aanleiding van het boek onder dezelfde titel dat Bertus Borgers schreef. ,,Ik heb mijn herinneringen opgeschreven voordat ik het allemaal zou kunnen vergeten. Daarna zijn we gaan touren langs theaters en hebben een CD gemaakt.” Wat hij mooi vindt aan de muziek van Herman Brood? ,,Zijn muziek heeft beeldende kracht, net als zijn schilderijen. Meteen vanaf het begin weet je waar je aan toe bent. Je hoeft er niet naar te zoeken, je weet gelijk wat het is.”

,,Ik probeer zijn muziek niet na te spelen in de voorstelling. Dat kan ook helemaal niet met zijn drieën.” Naast Bertus staan zijn dochter Nova en zijn schoonzoon op het podium. ,,Het gaat om mijn verhalen over de vriendschap met Herman. De sfeer van die verhalen komt terug in de muziek.” Dat slaat aan. ,,In het publiek zie je twee groepen mensen: degenen die Herman Brood nog van vroeger kennen en nieuwsgierige jongeren, voor wie Herman een cultheld is.” Goede Rock-‘n-Roll is van alle tijden.