Cultuurplatform

Truus Buijs_foto hoofdartikel

De Culemborgse goud- en zilversmid Truus Buijs van edel-Smidse Hackebuijs houdt vanaf 10 april vier dagen ‘open atelier’. Daarmee sluit ze haar zevende lustrum als beeldend kunstenaar af. Naar goed gebruik maakte ze ook dit keer weer een speciale serie sieraden.

Door Bram van Schaik – bron Culemborgse Courant

Net als in 2013, toen het lustrumjaar aanbrak, heeft Truus Buijs 35 gepatineerde zilveren ringen gemaakt, allemaal met edelstenen en in uiteenlopende prijsklassen. Daarnaast presenteert ze twaalf horloges, ook allemaal verschillend. ,,Voor ieder uur één,” lacht de altijd uitbundig geklede kunstenares.

Haar sieraden en objecten hebben zo’n markante eigen handtekening dat kenners ze er meteen uit pikken. De basis voor die signatuur dateert al van ver voordat ze actief werd als beeldend kunstenaar. ,,Na de middelbare school wilde ik naar de vakschool in Schoonhoven,” vertelt Buijs, geboren in 1940 in Oudewater. ,,Daar kun je je brood niet mee verdienen, zeiden mijn ouders, dus dat ging niet door. Het ontwerpen bleef me altijd bezighouden. Toen ik getrouwd was en in Heerenveen woonde, ben ik allerlei cursussen gaan volgen om de creatieve honger te stillen. Onder meer bij Ruudt Peters, een toonaangevend ontwerper. Direct na mijn verhuizing naar Culemborg, de verhuisdozen waren nog niet uitgepakt, zag ik een advertentie voor een cursus in Zeist. Dat was in 1978. Vrij snel daarna ben ik alsnog naar de vakschool gegaan.”

‘Draagbare minisculpturen’ noemt de Culemborgse de creaties die ze, onder de naam Hackebuijs, sinds die tijd met zorg componeert uit edelmetaal en stenen of fossielen. Tot haar favoriete stenen behoort lapis-lazuli die ze, net als opaal en fossielen, koopt bij de specialisten in de streek rond het Duitse Idar-Oberstein. Ze maakt louter ronde vormen, want het vrouwenlijf waarvoor haar sieraden in de meeste gevallen zijn bestemd, verdraagt in haar optiek geen puntige objecten. ,,Die prikken alleen maar.” Er zijn mensen die meer items van haar hebben dan zijzelf. Sommigen dragen de ring, armband, collier of broche niet alleen, maar exposeren de sieraden ook thuis in een vitrine. Een hele eer vindt Buijs, die zelf ook al op veel plaatsen exposeerde. Toch laat ze zich niet leiden door de vraag uit de ‘markt’: ,,Ik maak alleen wat ik zelf mooi vind. Als anderen dat delen, ben ik nog gelukkiger dan ik al was.”

Het open atelier is op 10-13 april, dagelijks van 11.00-17.00 uur aan Appelboom 12. www.hackebuijs.nl