Cultuurplatform

Een interactief liefdesverhaal voor de hele familie. Dat is de belofte van Renate de Vries die met haar ‘One Women Opera’ op zondag 6 april om 15.00 uur jong en oud laat ervaren dat opera best toegankelijk is en niet alleen maar serieus. Ze koos Werk aan het Spoel als locatie voor haar uitvoering.

Door Henriett Somlai – Bron Culemborgse Courant

,,Een vriendin van mij tipte me over Werk aan het Spoel. Zelf kom ik uit Zeist en ik vind het Spoel een fantastische plek. Ik zocht contact met de organisatie en in april sta ik daar met mijn voorstelling.” Renate de Vries speelt sinds haar vierde toneel en voegde daar vanaf haar tienerjaren klassieke zang aan toe. De voorstelling is gebaseerd op de opera Orfeo en Euridice van C.W. Gluck. De solorollen van deze opera worden vaak onder drie vrouwen verdeeld. ,,Toen ik een keer de rol van Amore speelde, bedacht ik dat ik dit ook alleen kon doen, als een ‘one women opera’. Ik heb het stuk bewerkt zodat ik alle partijen zelf kan zingen en het samen met het publiek kan opvoeren.” Het verhaal is een liefdesdrama. De geliefde van Orfeo is gestorven en leeft in de onderwereld. Amore, de Liefde, besluit Orfeo te helpen. ,,De afwisseling en de interactie zorgen ervoor dat het voor kinderen vanaf 6 jaar een leuke belevenis is. Het publiek doet mee en daardoor gebeuren er altijd onverwachte dingen.” Zo moeten de bezoekers op een gegeven moment met z’n allen gaan slapen of moddergeluiden te maken. ,,Ik had een keer een meisje in het publiek dat zo in het verhaal zat dat ze samen met mij hand in hand ging controleren of iedereen wel sliep. En laatst bleef een mevrouw zelfs na de voorstelling grappige geluiden maken, zo leuk vond ze het.” Renate de Vries is al bezig met de bewerking van een tweede opera. Haar doel is om het genre toegankelijk te maken voor een breed publiek. ,,Ik hoop dat velen zich openstellen voor een vrolijke, mooie middag op het Spoel.”

Meer informatie: www.werkaanhetspoel.nl .