Cultuurplatform

Beeldhouwen is als ademhalen - foto Youetta Visser

Ze heeft het programma net klaar. Deze zomer geeft Anneke Wessels weer beeldhouwworkshops in en voor haar atelier op Werk aan het Spoel. In de periode 19 t/m 27 juli en 16 t/m 24 augustus kunnen cursisten van alle niveaus kiezen voor dagworkshops, weekenden of weken, of combinaties daarvan. Duurt dat te lang? Dan kun je op 16 maart al een dagworkshop doen.

door Youetta Visser – Bron: Culemborgse Courant

Anneke Wessels, vrouw met een lange adem. Ze zocht al even een eigen atelier toen ze hoorde van de plannen rond Werk aan het Spoel. Met slechts een vaag beeld van Google Maps in haar hoofd van een heuvel vol bomen, begon ze te dromen. Jaren later werd het realiteit: een atelier in Bomvrij gebouw Noord, met uitzicht over de uiterwaarden. Valt er iets tegen? ,,Als ik eerlijk ben…echt niks.”

Cursisten zijn welkom: ,,Ik wil iedereen graag wat leren. Beginners inspireer ik door een nieuwe techniek voor te doen. En gevorderden daag ik uit om meer driedimensionaal te denken. Als je een lijn aan de voorkant van een beeld verandert, wat gebeurt er dan met de zijkant?” De cursussen lopen goed. ,,Er komen veel mensen uit de regio. Soms voor een dagje, om iets te maken wat ze gezien hebben, zoals een olifantje of een hartje. Anderen blijven langer, willen echt het vak leren en werken in diverse steensoorten. Ik stimuleer ze om een eigen stijl te ontwikkelen.” Zelf maakt Wessels zowel abstracte beelden als vrouwentorso’s. ,,Bij het abstracte werk maak ik eerst een uitgewerkt plan en dan zoek ik daar een steen bij. Bij de torso’s ga ik intuïtief te werk. Ik zie een vorm in de steen en kijk gaandeweg waar het me brengt.” Komende maanden exposeert Anneke Wessels in Zaltbommel. ,,Ik zet daar mijn abstracte beelden neer en het beeld Isabella.  Zij vormt de schakel naar mijn vrouwentorso’s, die dan hier te zien zijn. En kijk, al mijn torso’s hebben ergens een klein randje.” Meestal is ze maanden bezig met een beeld. ,,Ik houd daarvan, dat het langzaam vordert. Voor mij is beeldhouwen als ademhalen, ik wil elke dag heel gestaag doorhakken. Liefst in een harde steen, zoals Argentijns marmer.” Vaak met muziek. ,,Toen ik jonger was kon ik kiezen tussen drie talenten: pianospelen, zingen en beeldhouwen. Het werd beeldhouwen, want dan ben ik het meest mezelf. Er is dan niets anders dan de steen en ik.” Anneke Wessels, vrouw uit één stuk. Het is haast jammer als je niet van beeldhouwen houdt. Dan mis je wel wat.

Meer informatie: www.annekewessels.nl