Cultuurplatform

Circus 4 en 5 mei biedt stof tot nadenken - leerlingen Lek en Linge - foto

Leerlingen van ORS Lek en Linge in Culemborg presenteren opnieuw een grote theatervoorstelling over een actueel thema. Na de oorlog in Bosnië, het conflict in Noord-Ierland en de spanning in het Midden-Oosten staat het nieuwe project ‘Circus 4 en 5 mei’ in het teken van de jaarlijkse activiteiten rond Dodenherdenking en Bevrijding. Tevens verzorgen leerlingen gastlessen op basisscholen.

Door Bram van Schaik – Bron: Culemborgse Courant

De titel doet beslist stof opwaaien, beseft de Culemborgse theoloog en theatermaker Kees van der Zwaard. Hij schreef het script en doet de regie. ,,Het is een ‘hutspotherdenking’ geworden. Wie of wat herdenken we op 4 mei? Wat vieren we op 5 mei? Waarom eigenlijk? En hoe? In de loop van ruim 60 jaar herdenken zijn de thema’s verschoven. Eerst ging het om het verzet. Daarna kwam de Holocaust erbij. Tegenwoordig wordt iedereen en alles herdacht. Een goede insteek voor een theatervoorstelling. De titel heeft er inmiddels toe geleid dat Kamp Westerbork de voorstelling om die reden niet wil, en Nationaal Monument Kamp Vught juist wel. Het illustreert wat er aan de hand is: we weten het met zijn allen niet meer.”

Net als bij vorige theaterprojecten geldt Circus 4 en 5 mei als profielwerkstuk geschiedenis. Er doen 27 leerlingen aan mee. Zes hebben een rol op het toneel, de overige achter de schermen. Lot Custers en Kayleigh de Hoogt spelen respectievelijk Susan en Christa. ,,Susan is Holocaust-gericht, die vindt herdenken voor die groep heel belangrijk,” zegt Lot. Kayleigh: ,,Mijn karakter wil vooral dat de voorstelling leuk is. De reden waarom ze meedoet ontdek je pas later.”

De leerlingen verdiepen zich al geruime tijd in het onderwerp. Door te lezen, maar ook door er op uit te gaan. In eigen land, zoals naar het Joods Historisch Museum, maar ook naar Auschwitz en zelfs Israël en Palestina. Reizen die diepe indruk achterlieten. Ook die reiservaringen worden gedeeld. Dat gebeurt via een lesbrief waarmee leerlingen naar basisscholen gaan voor een gastles over, in dit geval, Jeruzalem. Docent Marco Baars: ,,Bij een theaterproject is het aantal rollen beperkt. Wij vinden het belangrijk dat we leerlingen die niet spelen ook iets kunnen bieden, en dan meer dan alleen flyers uitdelen. Sinds een aantal jaren houden we gastlessen. Dit keer op zo’n 80 basisscholen in Culemborg en omgeving.”

 

Circus 4 en 5 mei wordt vanaf 23 april acht keer gespeeld. Het speelschema staat op www.circus4en5mei.nl.