Cultuurplatform

Met de kinderen naar klassieke muziek? Dat kan. Twee jonge musici spelen zondagmiddag 16 februari een familieconcert op Werk aan het Spoel. Op harp en dwarsfluit laten zij jong en oud kennis maken met klassieke muziek en het verhaal erachter. Het publiek zal al luisterend steeds meer ontdekken.

Door Youetta Visser – Bron Culemborgse Courant

Dwarsfluitiste Renske van der Heijden en harpiste Liza Balijon hebben een missie. ,,De naam van ons ensemble, Clazzart, staat voor Klassiek, Jazz en Art. Wij houden ervan om uitstapjes te maken naar andere muziekstijlen. We weten natuurlijk dat niet veel jongeren van klassieke muziek houden. Zelf zijn we ook twintigers. Door samen te werken met dichters en jazzmusici en via projecten met beeld & geluid hopen we hen te bereiken.”

,,Ditmaal spelen we voor een publiek van diverse leeftijden. Voor het optreden op het Spoel hebben we een speciaal programma bedacht voor kinderen vanaf 8 jaar en hun ouders. Zo vertellen we een sprookjesverhaal en beelden het uit in klank: hoe klinkt bijvoorbeeld een heks? En we spelen bestaande klassieke muziek, zoals ‘Pan’ van Claude Debussy en ‘Het slapende meer en de libellen’ van componist Theo Smit-Sibinga. Met onze toelichting hoort het publiek de libellen ineens. Muziek is immers een verhaal zonder woorden.” Renske kreeg zelf van huis uit weinig klassieke muziek mee. ,,Ik hield als kind al van zingen. Via het kerkkoor van de Sint Jan in Den Bosch ben ik in klassieke muziek gegroeid. Later heb ik het conservatorium gedaan, met dwarsfluit.” Daar richtte zij met Liza Balijon Clazzart op. ,,Voor het concert in Culemborg neem ik ook mijn altdwarsfluit mee. Een vrij onbekend instrument en met een prachtige klank.” Hoe zij op het Spoel zijn gekomen? ,,Dat is een verhaal apart”, vertelt Renske. ,,Mijn vader stond elke week in Culemborg op de markt. Pianiste Ellen Verhagen kocht vorig jaar bij hem panty’s voor een optreden. Mijn vader vertelde vol trots over mijn ensemble…de rest is geschiedenis.”