Cultuurplatform

Culemborg aan de tango met Roberto Rizzo - foto

Het amfitheater van Werk aan het Spoel wordt op 18 mei tijdelijk omgebouwd tot tangosalon. Het Utrechtse orkest Tango Trajectina speelt dan Argentijnse tango’s en milonga’s en natuurlijk ligt er een planken vloer waarop kan worden gedanst.

Door Bram van Schaik – bron Culemborgse Courant

Zoals bij nagenoeg alle tangoactiviteiten die de afgelopen jaren in Culemborg hebben plaatsgevonden, speelt ook hier tangodocent Roberto Rizzo een prominente rol. Sinds de van oorsprong Napolitaanse  Rizzo zich in de Lekstad, waar hij sinds 2007 woont, op het lesgeven heeft gestort, is de belangstelling voor het genre enorm toegenomen. Ook in omliggende gemeenten stijgt de tangokoorts dankzij de gepassioneerde Italiaan. En dat terwijl tango, zoals Rizzo uitlegt, niet eens een ‘gezellige’ dans is. Wat dan wel? ,,Tango betekent muziek, emotie en contact. Tango dansen is een intense belevenis. Je krijgt een diep eigen gevoel en diep contact met anderen. Maar daarvoor moet je eerst je hoofd vrij maken.”

Roberto Rizzo trekt een blik middelen open om Culemborg aan de tango te krijgen. Hij geeft cursussen of workshops in de eigen studio en organiseert ‘pop-up’ tangosalons, zoals op de Markt of in een vintage-kledingwinkel. ,,Je kunt de stad verlevendigen door mensen te laten dansen in leegstaande winkels,” oppert hij. Hij barst van de ideeën en brengt die ook ten uitvoer. ,,We organiseren binnenkort reizen vanuit Culemborg naar Napels om kennis te maken met de tangocultuur daar.” Want tango, doceert Rizzo, vindt zijn oorsprong in het mediterrane gebied om vervolgens te worden geëxporteerd naar Latijns-Amerika. ,,En nu keert het weer terug, ook naar mijn geboortestad. Napels stond lang niet goed bekend, maar is ten positieve veranderd en onder meer tango is er nu booming.”

Informatie: www.werkaanhetspoel.nl.