Cultuurplatform

Culemborg heeft goud in handen_Henriett Somlai

Rop Philippi blikt terug op 25 jaar kunstenaarschap

In de toren van de Binnenpoort schuilt een schatkamer vol kunst. Al 25 jaar lang. Kunstenaar Rop Philippi zet de poorten open voor rondleidingen. Op vier verdiepingen van een bijzonder atelier vinden bezoekers antwoord op de vraag: welke invloed heeft deze plek op het werk van de kunstenaar? De eerste rondleiding start op zaterdag 1 februari om 11.00 uur.

door Henriett Somlai – bron Culemborgse Courant

Na een paar stappen op een kronkelende trap openbaart zich een kamer met een grote werktafel en veel kunst aan de muur. ,,Toen ik hier 25 jaar geleden begon, moest ik erg wennen aan de ruimte. Ook het slechte licht was destijds bepalend voor mijn werk. Noordenlicht is het meest ideale licht om te schilderen, want dan zie je geen schaduw. Hier zie je juist te veel schaduw. Dus ben ik schaduwbeelden gaan schilderen.” In Philippi’s werk staat één onderwerp centraal: de vrouw. ,,Ik vind vrouwen fascinerend. Je kunt ze, net als kunst, niet zomaar definiëren.” De eerste serie van zijn oeuvre bestaat uit vrouwen die indringend kijken. In de loop van de tijd liet hij ‘zijn’ vrouwen steeds meer ontspannen. Sinds zijn verblijf op Werk aan het Spoel als Artist in Residence experimenteert Philippi ook met natuurelementen. Hoe is eigenlijk zijn liefde voor beeldende kunst ontstaan? ,,Ik kom uit een arbeidersgezin en had als kind geen dagelijks contact met kunst en cultuur. Toen ik een jaar of elf was gingen we met het hele gezin naar de Van Gogh-tentoonstelling in Kröller Müller. Al voordat we de Van Gogh-zaal betraden werd ik geraakt door een beeld. Ik stond letterlijk aan de grond genageld. Daar op dat moment besefte ik dat de wereld groter is dan ik voorheen kende.” Het beeld dat de jonge Philippi zo raakte was ‘Paard en ruiter’ van Marino Marini. ,,Dat moment was bepalend in mijn leven. Zo’n aanraakmoment gun ik iedereen.” Sindsdien beoogt Philippi met alles wat hij doet de ander te inspireren. ,,Ik wil met mijn werk vonken laten overspringen. Als kunstenaar heb ik de taak om mijn kijk op de wereld in beeld te vertalen en daarmee te ontdekken waar het aanrakingsmoment bij de ander is. Hoe kijken we? En zien we ook dat er meer is dan wat we zien? Door kunst kunnen we veel leren van elkaar.” Een ontmoeting met Philippi betekent een mooi gesprek. Over kunst en kansen. En over het potentieel van de stad. ,,Culemborg heeft goud in handen.” Wat Philippi daarmee bedoelt kan iedereen tijdens een rondleiding ontdekken.