Cultuurplatform

,,Ik noem mij niet snel fan, maar NO Blues is heel bijzonder! Zij spelen Arabicana, een onwaarschijnlijke mengeling van Arabische muziek en Amerikaanse blues, folk en country.” Directeur Marjan van Huijstee verzorgt al jaren de programmering van Theater De Fransche School en brengt veel moois naar Culemborg. Op zaterdag 15 februari is de beurt aan de beroemde band NO Blues.

Door Youetta Visser – bron: Culemborgse Courant

NO Blues is ontstaan uit een project waarin muzikanten van verschillende pluimage samenspelen. De bandleden zingen, en bespelen een mengelmoes van instrumenten: Afrikaans slagwerk, slidegitaar en U’d, Arabische luit. Tijdens de voorstelling brengen ze muziek van hun laatste CD ‘Kind of NO Blues’. De opnames voor een tv-documentaire over de Arabische Lente vormden het startpunt van deze CD. Van Huijstee: ,,Natuurlijk houd ik altijd mijn ogen en oren open. Ik kijk naar allerlei culturele programma’s en ga veel vooraf zien. Soms komt ineens iets langs. Nu hoorde ik op Radio 1 een interview met NO Blues dat mij nieuwsgierig maakte. In dezelfde tijd hoorde ik een prachtig nummer bij Met het Oog op Morgen. Ik belde het impresariaat en luisterde naar de CD’s. Toen ik het hoorde dacht ik: Dit mag nooit meer ophouden.” En zo boekte zij de band die in de sector van de wereldmuziek wereldberoemd is. NO Blues stond eerder op grote festivals, in een vol Paradiso en nu in Culemborg.

Een vak op zich, programmeren. Vaak anderhalf jaar van tevoren, in overleg met andere theaters in de regio. ,,Ik stem af met het Heerenlogement en voor het jeugdtheater met Tiel en Zaltbommel. Het is belangrijk dat ook jongeren professioneel theater zien. Dan hebben ze een droom om naar toe te groeien.” Ze gaf er een eigen impresariaat voor op. ,,Culemborg is zo’n mooie plek, gezelschappen willen hier graag spelen. Culemborg heeft één van de leukste theaters van Nederland.” Met haar passie brengt ze al jaren een mooie programmering naar onze stad. Dat lijkt haar weer gelukt met NO Blues.