Cultuurplatform

Elke weg vertelt een verhaal - Fernando Lameirinhas - foto Trees Neijndorff

Dit jaar viert zanger en gitarist Fernando Lameirinhas zijn 50-jarig jubileum als muzikant met de theaterconcerttour ‘Caminho’. Dat is Portugees voor ‘weg’ en in al deze jaren zijn er veel wegen gelopen en ontmoetingen geweest. Met deze voorstelling vertelt Lameirinhas zijn verhaal. Zaterdag 1 maart om 20.30 uur in Theater De Fransche School.

door Susanne Binnekade – bron: Culemborgse Courant

Fernando’s leven begon in Portugal voor hij als jonge migrant met zijn familie via België naar Nederland kwam. Vele bijzondere ontmoetingen hebben hem verrijkt én gevormd. Als componist, tekstschrijver en muzikant verwerkte hij wat hij tegenkwam, alle ervaringen en emoties, in zijn nummers. In ‘Caminho’ ligt de nadruk op zijn muzikale pad van de laatste 20 jaar. Met dit concert brengt hij de nummers die hem na aan het hart liggen.

Bij iedere voorstelling neemt Lameirinhas, naast zijn band, een gastartiest mee met wie hij in het verleden al eens samenwerkte. Dit leidt steeds tot prachtige combinaties van muzikale werelden zoals Portugees met Nederlandstalig, fado met jazz, of fado in het Fries. Bij de voorstelling in De Fransche School betreedt Daisy Correia (1986) het podium, de Nederlands/Portugese zangeres die zich ontpopt als fadofenomeen.

Wie vast van plan is naar de voorstelling te gaan, is Luisa Mendes. Zij geeft Portugese les aan de Volksuniversiteit. ,,Aan mijn cursisten probeer ik altijd iets van de cultuur van Portugal mee te geven. Muziek en taal zijn allebei communicatiemiddelen. Ik ben blij verrast met de komst van Lameirinhas naar Culemborg.”

In 2014 viert Fernando Lameirhinas niet alleen zijn 50-jarig jubileum, hij wordt ook 70. Stoppen zit er nog niet in: ,,Ik blijf doorgaan zolang mijn hart nog blijft kloppen en alle emoties en liefde aankan die horen bij dit prachtige beroep.”