Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Docu Kampleven Vught met nagesprek | Stadspodium

zo 17 september 2023 @ 14:30

Kampong Lunetten. Het laatste Molukse woonoord. Een documentaire van regisseur en filmmaker Ellen van Kempen, waarin het wel en wee van 72 jaar Molukkers in Lunetten (kamp Vught) in beeld is gebracht.

Op 21 maart 1951 arriveert de boot Kota Inten in Nederland met aan boord de eerste groep Molukse ex-KNIL-militairen met hun gezinnen, die – zo werd toen aangenomen – tijdelijk naar Nederland worden overgebracht. Dit in afwachting van een spoedige repatriëring naar de Molukse eilanden. Dit is echter niet gebeurd. Bij aankomst worden zij uit militaire dienst ontslagen en overgebracht naar woonoorden. Daarmee start de Nederlandse geschiedenis van de Molukkers.

Eén van die woonoorden is Lunetten in Vught, dat in de oorlog als concentratiekamp (Kamp Vught) is gebouwd. Binnen enkele maanden wonen er meer dan 3000 Molukkers. Een plek waar zoveel mensen bij elkaar wonen zonder perspectief, levert zo nu en dan spanningen op. Toch is het leven in Lunetten doorgaans plezierig, met veel sport- verenigingsactiviteiten, gezamenlijk muziek maken, feesten en het delen van lief en leed.

2,5 jaar geleden kwam de werkgroep Lunetten 70 jaar voor het eerst bij elkaar om een film te gaan maken over Lunetten. Na verloop van tijd heeft de werkgroep Ellen van Kempen gevraagd om hun hierbij te helpen en nu is deze mooie documentaire klaar.

Kampong Lunetten, toont het wel en wee van 72 jaar Molukkers in Lunetten. Recente beelden en verhalen van Molukkers, die er zelf hebben gewoond of nog steeds wonen, worden afgewisseld met oude filmbeelden uit woonoord Lunetten van door de jaren heen.

De documentaire verweeft het bijzondere verhaal van toen met het levendige verhaal van nu. Een verhaal van ontgoocheling, van strijd én van sterke verbondenheid. Een Moluks dorp in de Vughtse natuur. Een ‘dorp’ dat nu, 72 jaar later, nog steeds bestaat.

Na afloop praten we na met regisseur Ellen van Kempen en een van de hoofdpersonen (uit Culemborg!) uit de documentaire.

Gegevens

Datum:
zo 17 september 2023
Tijd:
14:30
Evenement Categorieën:
, ,
Evenement Tags:
, , , , , , , , , , , , ,

Organisator

Theater De Fransche School
Telefoon
0345 - 521546
E-mail
kassa@theaterdefranscheschool.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Theater De Fransche School
Havendijk 1
Culemborg,
Telefoon
0345 521 546
Bekijk de site van Locatie