Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ensemble Illustre Mystiek Mozaïek

vr 23 juni 2023 @ 20:00 - 21:30

Concert onder leiding van Adrán Rodriguez van der Spoel.
Waar vind jij rust en ontspanning? Hoe kom jij in contact met een spirituele kant van jezelf? Voor ons allemaal zal het antwoord op deze vragen verschillen. Maar wat we gemeen hebben is dat we in deze woelige tijden zoeken naar bezinning, stilte en verbinding. En dat is iets waar ook in de renaissance al volop naar gezocht werd door componisten.

In dit concert gebruiken we de vormtaal die deze renaissancecomponisten gebruikten: de kerkmis. Ieder misdeel (kyrie, gloria, credo, sanctus, agnus dei) wordt verzorgd door een andere componist. Op deze manier vormen de soms vijfhonderd jaar oude woorden en noten van onder meer De Machaut, Palestrina en Byrd samen een vocaal mozaïek. Ook in klanktaal volgen we hun wereld: de polyfone muziek vertolkt niet alleen muzikaal een boodschap van verstilling en samensmelting, maar kan, uitgevoerd in een mooie kerk, de luisteraar meevoeren naar heel andere werelden.

Dit concert wordt Ensemble Illustre gedirigeerd door Adrián Rodriguez van der Spoel, expert op het gebied van Oude muziek en bekend als artistiek leider van o.m. Música Temprana. We hopen u gezamenlijk te inspireren en te verblijden met een boodschap uit vele kelen.

 

Kyrie:

  • Guillaume de Machaut – Messe Notre Dame
  • Guillaume Dufay – Nuper rosarum flores

Gloria:

  • John Plummer – Missa Sine Nomine
  • Pedro Escobar – Clamabat autem mulier

Credo:

  • Giovanni Pierluigi Palestrina – Papae Marcelli
  • Nicolas Gombert – Lugebat David Absalom SSAATTBB

Sanctus:

  • Simone de Bonefont – Missa pro mortuis
  • Giaches de Wert – Vox in Rama SAATB

Agnus Dei:

  • William Byrd – Mass for five voices

 

Tickets: www.ensemble-illustre.nl en aan de deur
€20,- regulier en €12,- met korting
Prijzen zijn inclusief programmaboekje
Deuren open: 19.30 uur

 

Ensemble Illustre is een gezelschap van jonge musici met een passie voor oude muziek. We bestaan uit ongeveer 30 leden, en organiserenieder jaar twee à drie projecten met een afsluitend concert. Ensemble Illustre werd in het voorjaar van 2013 opgericht met als doel oude muziek uit de renaissance en barok in een educatieve sfeer uit te voeren.

Tijdens de koorrepetities staat niet alleen het instuderen van muziek centraal, maar ook de ontwikkeling van zangtechnieken. Vanuit opwarmoefeningen voor houding, adem en stem wordt gewerkt naar het vrijmaken van een eigen geluid en een ontspannen zanggevoel. Daarnaast komen aspecten als resonans, klinkerinzet, intonatie en vele andere zangtechnieken aan bod. Om volledige aandacht aan het voornoemde te kunnen besteden, worden alle noten thuis ingestudeerd. Tot slot het belangrijkste: samen met de koorleden streeft de dirigent er naar om van elke een repetitie een leuke, gezellige muzikale avond te maken.

 

Gegevens

Datum:
vr 23 juni 2023
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:

Locatie

Grote of Barbarakerk
Grote Kerkstraat 2-4
Culemborg, Gelderland
+ Google Maps