Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Festival Barok aan de Lek

do 24 februari @ 08:00 - zo 27 februari @ 17:00

Oude muziek in historisch Culemborg
24 – 27 februari 2022

Met een bijzonder weeshuis in de stad en zoveel oude-muziekspecialisten in Culemborg was het niet de vraag óf maar wanneer er een muziekfestival zou worden georganiseerd rond het thema Italiaanse muziek voor armen en wezen. In de Venetiaanse en Napolitaanse weeshuizen ontstond in het begin van de zeventiende eeuw namelijk een unieke muziekopleiding. De volledig vrouwelijke muziekgezelschappen van deze weeshuizen gaven betoverende concerten die internationale aantrekkingskracht hadden. Geen bezoek aan Italië was compleet zonder de figlie, de dochters, gehoord te hebben.

In Napels en Venetië nam het aantal weeshuizen in de zeventiende eeuw toe door de oorlog met het Ottomaanse rijk en de pestepidemieën die het land teisterden. Het bekendste voorbeeld van zo’n weeshuis was het Ospedale della Pietà in Venetië, waar Antonio Vivaldi werkte als viooldocent en dirigent toen hij zijn bekendste werk schreef: de vier jaargetijden. Meisjes werden in het weeshuis opgeleid tot instrumentalist of zangeres en hun concerten trokken toeristen en begunstigers uit heel Europa aan.

Het muzikale gedeelte van het festival bestaat uit zes concerten, waarin muziek van Vivaldi, Scarlatti en Durante en diverse andere componisten te horen zal zijn die voor deze weeshuizen werd geschreven. De concerten worden gegeven in drie schitterende kerken in de historische binnenstad van Culemborg. In het Elisabeth Weeshuis zijn er twee inleidende lezingen en een doorlopend kinderprogramma. Op zondagmiddag verandert het weeshuis in een muziekschool en lijkt het nét het Ospedale della Pietà: uit ieder raam klinkt muziek.

Gegevens

Begin:
do 24 februari @ 08:00
Einde:
zo 27 februari @ 17:00
Evenement Categorieën:
,

Organisator

De Roos van Culemborg
E-mail:
info@deroosvanculemborg.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Binnenstad
Culemborg,