Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

FILM EN FILOSOFIE Spirited Away

wo 31 mei 2023 @ 20:15

Een van de beste en meest succesvolle anime films aller tijden: het magische meesterwerk van Japanse animatieheld Hayao Miyazaki.

In de film Spirited Away trekt Myazaki een labyrint op waar je ook een landkaart bij krijgt geleverd. In het begin zijn de windrichtingen nog omgedraaid en zie je een eiland aan voor binnenzee (de ‘binnenstebuiten’ gekeerde kaart), maar langzaam leer je, net als de protagonist, de hoofdwegen, ongeasfalteerde paden en sluipwegen kennen, inclusief het niemandsland.

Regisseur Hayao Miyazaki en animator Masashi Andô tekenden de hele film met de hand en hebben de personages daarmee een ziel gegeven. Spirited Away zit vol met geesten (Rei) en goden (Kami) die diepgeworteld zijn in de Japanse cultuur, maar je hebt nooit het gevoel dat je een kennisachterstand hebt.

Geen moment wordt de film kinderachtig, dus volwassenen kunnen er zonder problemen naar toe. Ontroerend en zelfs shockerend zijn de scènes met de gezichtloze geest die maar wat ronddwaalt en identiteitsloos lijkt, totdat blijkt dat hij net zo’n zwelgende consument is als de argeloze kijker.

Na afloop geeft Philippe de Kok een filosofische analyse van de film (ongeveer 30 min).

Gegevens

Datum:
wo 31 mei 2023
Tijd:
20:15
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , , , , , , , , ,

Organisator

Theater De Fransche School
Telefoon
0345 - 521546
E-mail
kassa@theaterdefranscheschool.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Theater De Fransche School
Havendijk 1
Culemborg,
Telefoon
0345 521 546
Bekijk de site van Locatie