Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing – 1945, De Afrekening | Voet van Oudheusden

di 18 april 2023 @ 19:30

Ad van Liempt (1949), journalist, schrijver en mede-bedenker van het tv-programma ‘Andere Tijden’ houdt een lezing over zijn boek ‘1945, De Afrekening’.

Rond de meidagen, de dagen waarin we de vrijheid vieren, besteedt ook Voet aandacht aan het thema ‘oorlog’. Dit jaar zal het gaan over het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en de nasleep daarvan, onder meer in Nederlands-Indië.

“1945 was het jaar van de bevrijding, van de feestelijke intocht van de geallieerde troepen, van de tomeloze vreugde in Hollandse straten – en toch geen jubeljaar. Daarvoor was er te veel om over te treuren. De duizenden doden in het westen, als gevolg van de hongersnood. De meedogenloze represailles van de bezetter, die talloze gezinnen in rouw dompelden. En vooral het vergeefs wachten op al diegenen die niet terugkwamen. In mei drong langzamerhand het besef door dat uit de Joodse gemeenschap 102.000 onschuldige mensen in de vernietigingskampen waren vermoord. Om hun ras.

Het was een bevrijding waar een zwarte wolk boven hing. En die zich afspeelde in een sfeer van chaos. Er vielen een paar honderd doden bij schietpartijen tijdens het gezagsvacuüm in de meidagen. En op straat werden NSB’ers naar kampen gesleept en zogeheten moffenmeiden openbaar vernederd en kaalgeknipt. Het duurde lang voor Nederland weer op een ordelijke samenleving begon te lijken. Er was nauwelijks transport, de verwoestingen waren gigantisch en van economisch herstel was nog geen glimp waar te nemen. En daar diende zich al het volgende probleem aan. In Nederlands-Indië riepen nationalisten een onafhankelijke republiek uit en ontvlamde in de steden een gewelddadige revolutie.”

Datum: dinsdag 18 april 2023
Plaats: Theater De Fransche School
Zaal open: 19.00 uur
Aanvang lezing: 19.30 uur

De bijeenkomst is toegankelijk voor iedereen.

Aanmelden is niet nodig, maar let op! VOL = VOL.

Het kopje koffie of thee voorafgaand aan de lezing wordt u aangeboden door het Genootschap.

Let op! In Theater De Fransche school kan niet meer met contant geld betaald worden.

Gegevens

Datum:
di 18 april 2023
Tijd:
19:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , , , , , , , , ,

Organisator

Theater De Fransche School
Telefoon
0345 - 521546
E-mail
kassa@theaterdefranscheschool.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Theater De Fransche School
Havendijk 1
Culemborg,
Telefoon
0345 521 546
Bekijk de site van Locatie