Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Willem Koekkoek- schilder van de romantische stad

za 12 november 2022 @ 14:00

In het Weeshuismuseum hangt sinds eind april een schitterend schilderij van Willem Koekkoek. Het schilderij is uitgeleend door Kunsthandel Simonis & Buunk in Ede, en gaat binnenkort weer terug. Tijd dus om het te gaan bekijken, als je nog niet bent geweest.

Over dit schilderij en het werk van Koekkoek (1839-1895) houdt stadshistoricus Bert Blommers op 12 november een inleiding; aansluitend gaan we ook het schilderij zelf bekijken.
Koekkoek maakte de schetsen voor dit schilderij vanuit de achtertuin van het huis Binnenpoort 6 (dit is het huis met de vloedstenen)
Het schilderij kwam al ter sprake in Berts vorige nieuwsbrief.
Lees die nog eens na en je weet al veel meer.

Willem Koekkoek bezocht Culemborg omstreeks 1875. Een schilderij genaamd ‘De Scherpe Hoek te Kuilenburg’ staat in 1876 op de Wereldtentoonstelling in Philadelphia. Iets later, in 1878 wordt ook zijn ‘vooraanzicht’ van de Binnenpoort (vanaf de Varkensmarkt) geëxposeerd. Een recensent schrijft hierover dat Koekkoek zijn grote voorbeeld Cornelis Springer kennelijk ‘zoo waardeert’, dat zijn ‘Gezicht te Kuilenburg’ bijna een navolging van het werk van de meester was. Beide schilders, Springer en Koekkoek, maakten een vergelijkbaar schilderij van de Binnenpoort.
Koekkoeks versie vind je zijn vorige nieuwsbrief (het werd in december geveild bij Sotheby’s in Londen). Het schilderij dat nu in het Weeshuis hangt, staat hierboven afgebeeld.

De lezing van zaterdag 12 november is een activiteit van de Vrienden van het Museum. Hiervoor moet je je vooraf opgeven : secretaris@vriendenweeshuismuseum.nl
Neem ook je Museumjaarkaart mee!

Gegevens

Datum:
za 12 november 2022
Tijd:
14:00
Evenement Categorie:

Locatie

Elisabeth Weeshuis Museum
Herenstraat 29
Culemborg,
+ Google Maps
Telefoon
0345-513 912
Bekijk de site van Locatie