Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lyrata: Engelse muziek voor gambaconsort

zo 16 juni @ 14:30

De Fantasieën van Henry Purcell worden gezien als het hoogtepunt van het Engelse repertoire voor gambaconsort. De Engelse consort-stijl is rechtsreeks voortgevloeid uit de kerkmuziek van die tijd, waarin het al voor het midden van de zestiende eeuw gebruikelijk werd om zangstemmen te versterken met, of zelfs te vervangen door een strijkinstrument. Al snel wordt ook een bekend liedje of een kerkelijke cantus firmus ingezet als basis voor uiteenlopende consortmuziek. Daarnaast maakten componisten dankbaar gebruik van de dansvormen zoals de pavan of gaillard, die voor iedereen herkenbaar waren. Aan het einde van al deze ontwikkelingen ontstaat de Fantasy; die niet meer gebonden is aan een vaste melodie, ritmische structuur of cantus firmus. Henry Purcell is tot uitersten gegaan in zijn Fantasies, die zich kenmerken door harmonische rijkdom en inventiviteit. Al moesten de luisteraars in die tijd wel wennen aan deze nieuwe vorm: er werd geklaagd dat het bij deze stukken niet altijd lukte om met je voet de maat mee te tikken.

Concertprogramma (o.a.):

  • Henry Purcell (1659 – 1695): Fantasies

Over de musici:

Het gambaconsort Lyrata bestaat uit vier gambisten die elkaar leerden kennen op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag (KC). Stefan Woudenberg, Alex Baker en Anna Lachegyi studeerden in de gambaklas bij Mieneke van der Velden en tijdens hun studie richtten zij samen dit ensemble op. Zij namen samen deel aan het internationale uitwisselingsproject Violanet en traden recentelijk op in kamermuziekseries in Venray en Schiedam.

Zijn liefde voor oude muziek was de aanleiding voor Stefan Woudenberg om viola da gamba te gaan studeren tijdens zijn studie klarinet aan het Koninklijk Conservatorium. Stefan voelt zich op zijn gemak in verschillende muzikale settings, zowel als blazer en als strijker. Zo speelde hij o.a. met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Metropole Orkest en stond hij op grote internationale podia als het Concertgebouw Amsterdam en het Sydney Opera House.

Anna Lachegyi speelt barokcello en viola da gamba. Zij treedt in heel Europa op en is actief als solist en speelt in ensembles als het Ricercar Consort en de Nederlandse Bachvereniging.

Na het voltooien van de studies Duitse literatuur en cello koos de uit Californië afkomstige Alex Baker voor de viola da gamba. Alex speelt door heel Nederland als solo- en kamermusicus, onder andere met de Nederlandse Bachvereniging.

Mieneke van der Velden studeerde viola da gamba aan het KC bij Wieland Kuijken. Zij is artistiek leider van het ensemble L’Armonia Sonora en vaste gambasolist van de Nederlandse Bachvereniging. Verder trad zij op met dirigenten als Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Gustav Leonhardt en Masaaki Suzuki. Mieneke is docente viola da gamba aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Gegevens

Datum:
zo 16 juni
Tijd:
14:30
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Lutherse Kerk
Achterstraat 2
Culemborg,
+ Google Maps