Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

NATUURFILM Hooiland Natuur- en Vogelwacht i.s.m. Natuur- en Vogelwacht

zo 10 december 2023 @ 14:30

In samenwerking met de Natuur- en Vogelwacht Culemborg presenteren we een serie mooie natuurfilms in combinatie met opzienbarende Nederlandse natuurverhalen. Vandaag presenteren we: Hooiland – Parel in het Binnenveld.

“Hooiland” is een film over de ontwikkeling van nieuwe natuur in het Binnenveld. Het Binnenveld is een landbouwgebied tussen Wageningen en Veenendaal waarvan grote delen sinds 2018 opnieuw zijn ingericht als natuurgebied.

Het gebied was ooit het meest bloem- en vlinderrijke gebied in Nederland, maar viel na de 2e wereldoorlog ten prooi aan de modernisering van de landbouw. Een kunstmatig laag gehouden grondwaterpeil, intensieve bemesting en gebruik van eenvormige grassoorten ging ten koste van weidebloemen, insecten en vogels. Door de ruilverkaveling van de jaren 60 verdwenen ook de laatste bloemrijke delen. Wat overbleef waren grote eenvormige velden raaigras waar, mede door het toenemende stikstofoverschot, het leven langzaam uit verdween.

In 2018 is van 280ha aaneengesloten grasland de stikstofrijke toplaag afgegraven en is een deel van de oorspronkelijke Kromme Eem hersteld. De natuur kreeg op die manier de kans om als het ware opnieuw te beginnen. Zo kregen kwetsbare soorten die door het intensieve bemesten en het vele maaien waren verdrongen opnieuw een kans.

De film laat zien hoe snel de natuur daarna herstelde en hoe binnen enkele jaren een spectaculaire groei van de biodiversiteit plaatsvond. Tientallen soorten bloemen, kruiden, insecten, vissen en weidevogels keerden terug in het gebied en zo kreeg het herstel van de Binnenveldse Hooilanden een bliksemstart. Het zal echter nog tientallen jaren duren voordat de blauwgraslanden en dotterbloem hooilanden van weleer zijn teruggekeerd.

Aan het woord komen een 96-jarige voormalig boerenknecht die hier vóór de 2e wereldoorlog nog met de zeis gemaaid heeft. Hij vertelt hoe ongerept en mooi het gebied 80 jaar geleden was. Een ecoloog vertelt hoe het gebied tegenwoordig wordt beheerd en welke resultaten dat heeft opgeleverd. En ook een lokale boer geeft zijn visie op de Binnenveldse Hooilanden.

Maar in Hooiland spreekt vooral de natuur voor zichzelf. En die laat zien hoe een kale afgegraven vlakte in luttele jaren kan veranderen in een botanische schatkamer vol leven. Het toont hoe veerkrachting natuur kan zijn en hoe, als de juiste omstandigheden worden gecreëerd, dieren, bloemen en insecten weer terugkeren in het hooiland.

Hooiland wordt o.a. ook uitgezonden op zondag 14 januari 2024 om 19:25 uur op NPO2 door BNNVARA.

Een film van Luc Enting, Melchert Meijer zu Schlogtern en Harald van Sanden. Het verhaal wordt verteld door Verteld door Gijs Scholten van Aschat.

Gegevens

Datum:
zo 10 december 2023
Tijd:
14:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , , , , , , , , ,

Organisator

Theater De Fransche School
Telefoon
0345 - 521546
E-mail
kassa@theaterdefranscheschool.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Theater De Fransche School
Havendijk 1
Culemborg,
Telefoon
0345 521 546
Bekijk de site van Locatie