Cultuurplatform

dominique

Iedere twee weken vertelt een Culemborger over zijn of haar favoriete muziekstuk, schilderij, toneelvoorstelling, gedicht of architectuur. Of een mix van kunstvormen, zoals het geval is bij Dominique Vijfvinkel-De Corte, 50 jaar en boekverkoopster bij Tomey en Verstegen.

Door Bram van Schaik – bron Culemborgse Courant

,,Lezen, dansen en muziek, dat zijn de dingen waar ik momenteel veel mee bezig ben. Ik heb mijn hele leven veel gelezen. Het biedt je een blik in een andere wereld. En zonder fysiek te hoeven reizen, maak je veel mee.

Ik ben geboren in Mortsel bij Antwerpen. Als wij ons als kind verveelden, ging mijn moeder met ons naar de bibliotheek. Het was een katholieke bibliotheek, ingedeeld naar leeftijd. Ik weet nog dat tijdens mijn eerste bezoek er een wereld voor me open ging. Je mocht zeven boeken per keer meenemen en die had ik uit voor ik er erg in had.

Lezen ben ik altijd blijven doen, maar gaandeweg kwam er concurrentie van andere kunstvormen. Tijdens mijn studententijd in Leuven waren dat muziek en dans. Bij mijn komst naar Nederland, in 1987, ontdekte ik ook de beeldende kunst.

In 2000 verhuisden we van Alphen aan den Rijn naar Culemborg. Met het theater, de kleine podia, galeries, Werk aan het Spoel, museum, de vele professionele musici die er wonen en de verschillende culturele initiatieven is er voor een betrekkelijk kleine plaats als deze veel voorhanden. Culemborg ligt midden in de natuur en daar geniet ik ook van, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen. Sinds ruim een jaar ben ik gegrepen door de Argentijnse tango. We zagen een theatervoorstelling en zijn toen zelf op les gegaan. Dat kan hier dus eveneens.

Ik heb nooit behoefte gehad terug te keren naar België. Wat me in Nederland vooral bevalt is dat mensen makkelijker contact leggen. Dat merk ik ook in de winkel.”