Cultuurplatform

henk visscher

Iedere twee weken vertelt een Culemborger over zijn of haar favoriete muziekstuk, schilderij, toneelvoorstelling, gedicht of architectuur. Deze keer Henk Visscher (56), eigenaar van Visscher Peugeot en Citroën, die zijn liefde bezingt voor, hoe kan het anders, de automobiel.

Door Bram van Schaik

,,Mijn liefde voor kunst en cultuur is begonnen in de kerk. Van jongs af hield ik van muziek en zingen. Dan word je ouder en kom je in aanraking met klassieke muziek. Dat raakt me tot op de dag van vandaag. Met ons bedrijf steunen we al vele jaren het Betuws Symfonieorkest. Ik vind niet alleen mooi wat ze doen, het is ook knap dat ze het met vrijwilligers in stand houden. Het gaat om verbinding, want met wat zij doen maken ze een hoop andere mensen blij. Dat geldt trouwens in Culemborg ook voor de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes. Dankzij drie verschillende orkesten vinden mensen met uiteenlopende kwaliteiten er hun plaats en kunnen ze plezier beleven aan het maken van muziek.

Ik vind het leuk om kunstenaars uit te nodigen en een podium te geven. Pas heb ik zelf nog bij Li-Jo Art een schilderij gekocht. Als mijn vrouw Christa en ik tijdens een reis een stad aandoen, bezoeken we altijd wel een museum. Wat me opvalt is dat ik tegenwoordig al tevreden ben met een globale indruk, terwijl ik vroeger juist van zo veel mogelijk dingen alles tot in detail wilde weten. Zal met de levensfase te maken hebben.

Voor mij is het geen discussie dat een auto kunst kan zijn. Vroege auto’s werden door kunstenaars ontworpen. Kijk naar de Talbot Lago, pure kunst. Of de Citroën DS. Dat was de opvolger van de Traction Avant en als je die twee naast elkaar zet, is een groter verschil nauwelijks denkbaar.

Wat ik vooral wil bewaren, is de kunst van het leven. Al die andere dingen moeten helpen om dat leven mooi te maken.”