Cultuurplatform

Iedere twee weken vertelt een Culemborger over zijn of haar favoriete muziekstuk, schilderij, toneelvoorstelling, gedicht of architectuur. Deze keer Joost van Rijn (59), directeur-bestuurder van cultuurprofielschool Lek en Linge.

Joost van Rijn_def

Door Bram van Schaik – bron Culemborgse Courant

,,Wat ik boeiend vind aan kunst en cultuur is dat het een beroep doet op je creativiteit. Het laat je op een andere manier naar de werkelijkheid kijken, stimuleert de verbeelding en bevordert ruimdenkendheid. Veel kunstuitingen raken je als mens. Ze maken blij of juist boos. Goede kunst dóet wat met je.

Anderen, die dat van huis uit niet automatisch meekrijgen, wil ik de mogelijkheid bieden dat ook te ontdekken. Op onze school ervaar ik dat kunst en cultuur voor nieuwe generaties heel waardevol is. Je geeft leerlingen, soms letterlijk, een podium om talenten te ontwikkelen en te tonen. Door samen aan een project te werken, word je gedwongen te geven en te nemen. Kinderen leren samenwerken en leren tegelijk veel over zichzelf.

Ik houd van uiteenlopende kunstvormen. Eén van de dingen die mij inspireren is het Stilleven met bokalen van Heda, in het Rijksmuseum. Met die oneindige hoeveelheid tinten grijs is dat schilderij voor mij een metafoor voor het leven: dat is niet alleen zwart-wit maar heeft verschillende kanten.

In Culemborg vind ik de oude stedelijke architectuur van een grote schoonheid. Op de Markt of vanaf de dijk, het stadsgezicht geeft een gevoel van geschiedenis dat je in nieuwbouwwijken niet aantreft. Ik wil de waarde ervan tot me laten doordringen. Schreeuwerige uithangborden op historische gevels zijn soms storend. Gelukkig gaat het ook de goede kant op. In de ruim twintig jaar dat wij in de binnenstad wonen, is veel kwalitatief hoogwaardig restauratiewerk verricht. Culemborg is er echt mooier op geworden!”