Cultuurplatform

De jeugd in Culemborg boft met het theateraanbod. Je kunt zelf theater spelen bij Studio Wollebrandshof of de Vlinderfabriek. En je kunt regelmatig genieten van professioneel jeugdtheater in De Fransche School.  

door Youetta Visser – bron Culemborgse Courant

Op een historische locatie in de binnenstad is Studio Wollebrandshof gevestigd. Kinderen en jongeren stappen door de toegangspoort, door de sprookjesachtige  tuin naar de ingang van de studio. Voorheen de galerie van haar schoonvader; nu is Bea Leek de creatieve motor. Ze begon tien jaar geleden met theaterles aan zeven meisjes. Inmiddels is de toeloop zo groot, ook van jongens, dat er voor alle leeftijden groepen zijn, van 6-jarigen tot pubers van zeventien. Sandra van Wijk geeft nu ook lessen. Bea: “Ik ken haar al heel lang en ben blij met de samenwerking.” Bea heeft kinderen groot zien worden: “Eén van de speelsters is nu zeventien jaar en heeft hier haar MBO-stage gelopen.” De jubileumvoorstelling is op 12 april in De Fransche School te zien. Een voorstelling met de jonge theater- en musicalgroep: “Het is ontroerend te zien welke verantwoordelijkheid zij al aankunnen op het podium.” Bea Leek speelt en danst ook zelf: “Heerlijk om zelf geregisseerd te worden.” Cursussen beginnen in september, maar voor de allerjongsten is altijd plek.

Je kunt voor theaterlessen ook bij Sylke van de Calseijde van de Vlinderfabriek aankloppen. Sylke: “Kinderen begrijpen ontwapenend goed dat op het toneel alles kan!” Op 8 januari zijn er twee open lessen op de Josefschool, waar ze elke woensdagmiddag les geeft aan groep 3 tot en met 8. Ook kinderen buiten de Josefschool kunnen zich weer inschrijven voor de nieuwe cursussen. De Vlinderfabriek heeft geen vaste locatie; ze doet theaterprojecten op aanvraag. Dit voorjaar organiseert ze een Surpluus scholenproject: ‘Het dapperste meisje van de klas’. De Vlinderfabriek is ook actief in vakanties; in de krokusvakantie met de Fransche School en in de meivakantie met Theater DoeDagen in de Gelderlandfabriek.

Moegespeeld? Dan kun je naar een jeugdvoorstelling in De Fransche School. Zondag 19 januari speelt Theater Gnaffel ‘Apenstreken’. Wonderschoon theater met kleine en levensgrote poppen. ‘Een ondeugende voorstelling over anders zijn en anders doen’, aldus het programmaboekje. Het gaat over zeven apen in een apenorkestje in het warenhuis. Op een dag wordt hun routine in de war geschopt. Hen gebeurt dus hetzelfde als de jonge theatermakers in Culemborg.