Cultuurplatform

Laat je favoriete artiest optreden - foto

Je eigen voorstelling of activiteit houden op Werk aan het Spoel. Groots in het amfitheater of juist intiem in de genieloods, het kan allemaal. Met dit nieuwe doe-meer-zelfpakket wil voorzitter Marco Houtschild van Stichting Werk aan het Spoel het aanbod van het culturele bolwerk verder uitbreiden.

Door Bram van Schaik – bron Culemborgse Courant

Aan het begin van het nieuwe buitenseizoen (in de wintermaanden zijn er vooral binnenactiviteiten) bruist het weer op Werk aan het Spoel. Eigenlijk is dat al het geval sinds de, voorzichtige, start in september 2011. Cultuur, vaak met een kleine en ook wel eens met een grote ‘c’, gaan er hand in hand met de fantastische natuur waarin het voormalige militaire complex is gelegen. De kalender puilt uit van theater, muziek, beeldende kunst, workshops, rondleidingen en zelfs spelletjesmiddagen. Die variatie wordt door de vele bezoekers op prijs gesteld. ,,Over waardering hebben we niet te klagen,” zegt Houtschild. Die waardering moet je echter wel verdienen, luidt zijn onderliggende boodschap. ,,We zijn gewoon een bedrijf, inclusief stafdiensten en met een lijnorganisatie. Maar dan wel volledig opgebouwd uit vrijwilligers, momenteel zo’n zestig. Het is en blijft intensief om met vrijwilligers op dit niveau te blijven leveren. Toch hoor je mij niet klagen. Ik vind het na dertien jaar nog steeds leuk om te doen. Het blijft een uitdaging.”

Het komende seizoen telt weer de nodige pareltjes. Fête de la Nature, Brother Wolf, openluchtbioscoop, Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes, korenfestival Buiten-Gewoon Zingen, Alex West, festival Down to the River en poëziefestival Zomerwende, het zijn slechts enkele van de tientallen producties die nu al bekend zijn. En dat kunnen er makkelijk meer worden, want wie iets wil organiseren kan zich melden. Houtschild denkt een aantrekkelijk concept in handen te hebben: ,,Je kunt bij ons aankloppen voor uiteenlopende activiteiten, en als je wilt je droom waar maken. Wij maken een inschatting of het haalbaar is en doen dan de productie. Het kan van alles zijn: van je favoriete artiest in het amfitheater tot een lezing over een reis die je hebt gemaakt. In deze tijd waarin de overheid zich steeds verder terugtrekt en de cultuurbudgetten slinken, is dit voor mensen met goede ideeën een buitenkansje. Je hoeft het wiel niet uit te vinden, wij hebben al veel procedures en processen beschreven en die informatie kan zo worden gebruikt.”

Voor informatie: www.werkaanhetspoel.nl