Cultuurplatform

Marije van Rijn op herhaling - Scarlet Mae - foto

Gestaag doorwerken, zo veel mogelijk spelen, vertrouwen op eigen kracht en stiekem hopen op een beetje mazzel. Zie hier hoe Marije van Rijn, singer-songwriter en pianiste, het artiestenbestaan inkleurt. Op 3 mei speelt de vroegere inwoonster van Culemborg met haar band Scarlet Mae in Theater aan de Slag, letterlijk op een steenworp van de plek waar ze opgroeide.

Door Bram van Schaik – bron Culemborgse Courant

Het is vier jaar geleden dat Scarlet Mae in het minitheater van Peter en Anja Elbertse stond. Toen nog als trio en tamelijk onervaren, maar tegelijk veelbelovend. ,,Muzikaal is het in die tussentijd flink gegroeid,” vertelt de in Rotterdam woonachtige Marije van Rijn. ,,Niet alleen de band, die trouwens compleet anders is dan de vorige keer, maar ook ikzelf. De show is volwassener, het is allemaal meer uitgediept. Neem de teksten. Aanvankelijk vond ik die minder belangrijk, maar inmiddels zijn ze veel verhalender.” De progressie is duidelijk hoorbaar op het eerste volwaardige album van de band – in februari 2011 verscheen er een ep met vier nummers – dat afgelopen december verscheen. De teksten gaan niet zelden over herkenbare situaties in een mensenleven, en worden als nadrukkelijk pluspunt aangemerkt in de recensies van het album in serieuze muziekbladen als OOR en Heaven, alsmede in Veronica Magazine. ,,Het album is goed ontvangen en heeft bovendien leuke optredens opgeleverd, zoals in Paradiso en op enkele jazzfestivals.” Maar daarmee is de band er nog niet, beseft de 25-jarige Van Rijn, die vorig jaar afstudeerde aan het Rotterdams conservatorium en in haar levensonderhoud voorziet door pianoles te geven. ,,Vergeleken met twee, drie jaar geleden is de situatie in de muziekbranche er niet beter op geworden. Of je succes hebt hangt van veel factoren af. En er is veel concurrentie. Ik kijk wel uit om weg te dromen.”

Natuurlijk wil ze een zo groot mogelijk publiek bereiken en erkenning krijgen, maar wel op haar eigen manier. ,,Enerzijds werk ik aan nieuw materiaal en probeer ik zo veel mogelijk te spelen, anderzijds gebeurt achter de schermen ook een heleboel. Het kost tijd om de juiste mensen te vinden die je verder helpen bij radio of tv, optredens voor je regelen of die er voor zorgen dat je liedje onder een reclame komt. En daarbij speelt de factor geluk beslist een rol.”

Scarlet Mae speelt op 3 mei in Theater aan de Slag aan Herenstraat 20. Aanvang 20.30 uur. Reserveren via  0345-515309 of theateraandeslag@hotmail.com.