Cultuurplatform

Foto Cantorij 3[1] kopie

Begin april is het weer Passietijd. Door het hele land wonen duizenden mensen een uitvoering van de Matthäus- of Johannespassion bij. Ook Culemborg maakt zich op. We leren meer over de Matthäus bij een lezing van Olga Franssen op zondag 6 april bij de Volksuniversiteit of bij een exposé door Jan van Ramshorst bij de Fransche School op vrijdag 18 april. De Johannespassion wordt uitgevoerd door de Barbara Cantorij op zondag 13 april, tijdens de vespers.

Door Youetta Visser – bron Culemborgse Courant

Voor velen is het pas echt voorjaar na de Passie. Eenmaal bij een uitvoering wordt het al snel een jaarlijkse traditie. De Matthäus, een lange zit uitgevoerd met dubbel koor, groot orkest en vele solisten, waarbij de evangelist het verhaal van de lijdensweg vertelt. Die in Naarden is het meest bekend. In Rotterdam mag het publiek de koralen meezingen. En bijna iedereen schiet vol bij het koorstuk: ‘O Haupt voll Blut und Wunden’. De Johannes, korter, volgens sommigen iets frisser en in kleinere bezetting. Cantor/organist Marijn Slappendel van de Barbara Cantorij noemt het eenvoudige: ‘Zoon, zie hier uw moeder. Moeder, dat is uw zoon’. ,,Dat raakt me elke keer. En dan het koraal daarna. Maar ik ben dirigent, dus ik moet door.” Beide zijn gedragen stukken. In de lezing en het exposé zal ongetwijfeld de basso continuo, de herhaalde noten van contrabas en orgel, aan bod komen, en de cori spezzati, het vraag en antwoord. Olga Franssen, muzikante in hart en nieren, belicht met gitaar en muziekfragmenten de opbouw van de muziek en de woordschilderingen. Jan van Ramshorst is oud-muziekleraar en zal het muziekstuk op twee audiovisuele schermen vanuit cultureel oogpunt belichten. ,,Zo is de muziek ontstaan en kun je hem het beste herbeleven. Na deze openbare muziekles gaat de muziek echt anders klinken.”

De Johannespassion kunnen we traditiegetrouw bijwonen in de Grote of Barbarakerk. ,,Sommige koorzangers zingen al 25 jaar mee en ervaren die periode weer tijdens het zingen.” Barokorkest Concerto da Fusignano begeleidt de cantorij, voor de gelegenheid aangevuld met zes professionele solisten. Slappendel trots: ,,We hebben zelfs twee Culemborgse solisten: Bas Kuijlenburg en Gabriëlle Nijhuis. Het is voor mij ook een rijkdom om cantor en organist te zijn in de Barbarakerk, met twee hele mooie orgels.” Maar eerst de Johannes: ,,Een emotioneel muziekstuk. Meteen al bij de eerste, dreigende klanken. Dan begint het.”