Cultuurplatform

Pieter Aafjes

In ieder afscheid schuilt een nieuwe start voor iets anders. Daar waar Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes het jaar 2014 met schone klanken inluidt, neemt het Groot Orkest tegelijk ook afscheid van de maandenlange repetities die naar de hoogtepunten van de Kerst-­‐ en Nieuwjaarsuitvoeringen hebben geleid. Op zaterdag 4 januari 2014 om 20.00 uur presenteert het orkest onder leiding van Heinz Friesen tijdens het Nieuwjaarsconcert werken van o.a. Alfred Reed, Philip Sparke en Johan Strauss jr.

door Henriett Somlai – bron: Culemborgse Courant

Het jaarlijks terugkerende Nieuwjaarsconcert van Pieter Aafjes is een bijzonder markeermoment van
de start van het nieuwe jaar. Al tientallen jaren bezoekt muziekminnend publiek uit Culemborg en regio het feestelijke concert dat in 2014 plaatsvindt in Discotheek XXL (voorheen Cristal Venue) op het industrieterrein van Culemborg. “De gekozen locatie heeft zo zijn voordelen”, vertelt Kees Hilhorst, voorzitter van Pieter Aafjes. “XXL ligt centraal en is goed bereikbaar. Eenmaal binnen is de zaal in de juiste sfeer die we wensen voor deze gelegenheid. Er is plek voor een gezellige nazit die voor het eerst ook muzikaal wordt omlijst door de Culemborgse band ‘Bluestone’.” Ook over de akoestiek is Kees Hilhorst zeer tevreden. “Het is belangrijk dat de muziek die we maken goed overkomt bij het publiek. In XXL lukt dat uitstekend.” Een bijzondere belevenis wordt het zeker want in het repertoire is ook ruimte voor solisten.
Joop Marsman en Sander Kuster vertolken o.a. Two Part Invention met twee euphoniums. Onder deze mysterieuze naam schuilt een blaasinstrument waarvan de toon te vergelijken is met een baritonzanger.
De naam van het instrument komt van het Griekse woord euphonos ofwel ‘mooi klinkend’. Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes is opgericht in 1888 en speelt al tientallen jaren op hoog niveau. “Dat is mede te danken aan onze dirigent Heinz Friesen”, aldus Kees Hilhorst. “Hij is één van de beste dirigenten die Nederland kent en won als enige dirigent vijf keer het Wereldmuziekconcours (WMC), met drie verschillende orkesten.” De voorverkoop voor het concert is reeds gestart via Tomey en Verstegen, Bakker Meijs en www.pieteraafjes.nl. Na het optreden van het Groot Orkest is het Opstap-­‐ en Middenorkest aan de beurt op 12 januari 2014 om 14.30 uur in het Stadhuis. Daarna kan Pieter Aafjes met een schone lei beginnen voor een nieuw cultureel 2014.

Nieuwjaarsconcert – 4 januari 2014 om 20.00 uur – Discotheek XXL

page1image20248