Cultuurplatform

sprookjes

De Nationale Voorleesdagen van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari zijn altijd drukke tijden voor Jos Boon. Zij rijdt van peuterspeelzaal naar kinderdagverblijf. Dit jaar leest zij aan 21 groepen kinderen tot 4 jaar in Culemborg Krrrr…Okodil van Catherine Rayner voor. Of beter: zij laat hen het verhaal beleven.

door Youetta Visser – bron: Culemborgse Courant

Projectleider Simone van Rijn van Bibliotheek Rivierenland is al een maand of drie bezig met de voorbereidingen: “We hebben net een informatiebijeenkomst voor alle peuterspeelzalen en kinderdagverblijven achter de rug. Daar maakten ze kennis met de Prentenboek top 10 en gaf theatermaakster Len Copal speeltips. Ook zagen ze het voorleesboek dat bibliotheekmedewerkers bij hen voorlezen. Dit jaar is dat Krrrr… Okodil. Simone is vol lof over de Culemborgse voorlezer Jos Boon: “Zij doet het al jaren en kan zo mooi voorlezen. Ze blijft niet zitten met het boek op schoot, maar maakt gebruik van allerlei gebaren en laat de kinderen meespelen.”

“Als we kinderen voorlezen, ontwikkelen zij al op jonge leeftijd taalgevoel”, aldus Simone. “Hetzelfde verhaaltje duizend maal opnieuw, dat is echt iets voor kinderen. Hoe vaker ze dezelfde woorden horen, hoe eerder ze die onthouden. En kinderen leren hoe een verhaaltje is opgebouwd. Zodra ze zelf kunnen lezen gaan ze op zoek naar andere boeken. Die vinden ze dan bijvoorbeeld in de bibliotheek. Kinderen die tijdens de Nationale Voorleesdagen lid worden, krijgen een vingerpoppetje van de krokodil cadeau. In de boekhandel vinden ze voor vijf euro een kleiner formaat van Krrr…Okodil met een DVD van de prenten.”

Gevraagd naar haar lievelingsvoorleesboek als kind, valt Simone stil. En zij is niet de enige die dit niet meer weet. Hoe dat komt? Simone: “Ik weet nog wel welke boeken ik zelf als kind het liefste las, maar als je de voorleesboeken wilt weten, kun je het beter aan ouders vragen. Dat is ook een reden waarom sprookjes altijd blijven; ouders vragen er naar, omdat ze die nog kennen uit hun eigen jeugd.”

Sprookjesliefhebbers vanaf 6 jaar – en hun ouders – zijn op zondagmiddag 26 januari ook welkom bij Theater aan de Slag. Dan spelen Remco Raessen en Peter Stax van Branietheater  ‘De Gebroeders Grimm’. Bij een kopje warme chocolademelk vertellen zij drie sprookjes, waaronder het spannende Roodkapje. Alleen kleine helden durven te blijven kijken als de wolf aan komt sluipen…