Cultuurplatform

Culemborgers_klein

 

Vanaf 30 maart is op de zolder van het dan net heropende Elisabeth Weeshuis een tentoonstelling te zien vol foto’s van Culemborgers en hun stad. Deels uit de oude doos, een selectie van 100 jaar straatfotografie, maar ook nieuwe. Twee Culemborgse fotografen, Tom Meerman en Humphrey Watchman trokken er op uit en legden de Culemborgers in  sfeervolle beelden vast. Mannen op de markt bij hun oldtimers, een vrouw zittend in de zon voor de Barbarakerk. Vanaf eind maart kan iedereen bij de tentoonstelling en in het bijbehorende fotoboek kijken of ze iemand herkennen. Of dat we er zelf op staan.

door Youetta Visser – bron: Culemborgse Courant

,,Het idee is ontstaan bij de Culemborgse fotoclub Lek & Licht. Culemborg was toen negatief in het nieuws en wij wilden ook de andere, positieve kant laten zien. We wilden als een soort marsmannetje rondlopen en met frisse blik Culemborg en zijn bewoners in beeld brengen.” Aan het woord is Tom Meerman, coördinator bij de Fotovakschool in Amsterdam, en één van de makers van het fotoboek De Culemborgers. Een boek vol sfeerbeelden. In zwart-wit, net als het beroemde fotoboek uit de jaren 50 , ‘The Americans’, dat hen inspireerde. ,,We hebben ons heel nauwgezet aan ons voorbeeld gehouden. De afdrukken zijn grofkorrelig gemaakt. En de opbouw is gelijk; op pagina 12 staat bijvoorbeeld in beide boeken geen persoon.” De foto’s vormen de helft van de afscheidstentoonstelling van curator Peter Schipper. De andere helft bestaat uit foto’s van Culemborg uit het archief; de tentoonstelling heet dan ook ‘Kuilenburgers en Culemborgers’. ,,Door aan dit boek te werken is de vriendschap tussen Humphrey en mij gegroeid. Het grappige is, het boek vormt nu weer het vehikel voor andere vriendschappen. We hebben een crowdfundingactie opgezet voor het drukken van het boek en meer dan 25 personen wilden ons ondersteunen. Zelfs de gemeente bestelde een paar dozen, om te gebruiken als relatiegeschenk. Uiteindelijk betalen onze donateurs voor zeven boeken en nemen ze maar twee gesigneerde exemplaren mee van de VIP party. De andere boeken zijn voor het Weeshuis.”

Trots? ,,Het is natuurlijk een droom voor elke samensteller dat het boek daadwerkelijk uitkomt. Maar het mooiste vind ik dat mensen elkaar ontmoeten via de foto’s, het boek en de tentoonstelling. De eerste oplage is 1500 exemplaren. ,,Dat is heel mooi. Maar wie weet komt er ook een tweede druk.”

Meer informatie: www.weeshuismuseum.nl