Cultuurplatform

Surpluus viert 25e verjaardag - bestuur Surpluus - foto

De binnenstad van Culemborg krijgt er een kleurrijk festival bij. Op 20, 21 en 22 juni viert theaternetwerk Surpluus het 25-jarig bestaan met ‘Theaterfestival Het 7de Zintuig’. Tientallen theatermakers en musici uit Culemborg en ver daar buiten presenteren ruim 40 programmaonderdelen. Van cabaret via Beatles en theatersport tot openraamopera, er is voor iedere smaak iets voorhanden.

door Bram van Schaik

,,Het is inderdaad wel wat veel,” zegt Petra Fortuin over het grote aantal acts. Fortuin (43), bestuurslid van Surpluus en zelf actief bij theatersportgroep Sterk Spul, vormt samen met Ruud Swagemakers en Jaap Bakker de festivalorganisatie, met professionele ondersteuning van Remy Klerx. ,,We begonnen heel klein met de voorbereidingen van het jubileum. Als basis diende de theaterroute ‘Het 7de Zintuig’ die Surpluus sinds drie jaar houdt. Voor we het wisten, stond er een groot evenement. We hadden zelf de nodige ideeën, maar kregen ook veel aanmeldingen. Niet alleen uit eigen stad.” Een beetje Parade-achtig, omschrijft ze het festival, dat zich afspeelt in en rond de Herenstraat. Episch centrum is het Elisabeth Weeshuis. Daar is onder meer living statue Marjolijn Manshande, cabaret van Gideon Borman en er zijn diverse activiteiten van Surpluus. Het is tevens het vertrekpunt voor de theaterroute langs vier nog ‘geheime’ locaties. Ook het publiek op de Markt pikt zaterdag een graantje mee. Pianiste Ineke Geleijns rijdt er rond met een mobiele piano om bij enkele panden halt te houden voor een ‘openraamopera’, gezongen door bariton Bas Kuijlenburg en sopraan Pearlmira Vincent.

Zelf zal Fortuin twee dagen in touw zijn in een schuur in de Herenstraat, waar Sterk Spul de strijd aanbindt met Aangenaam Verrast uit Utrecht. In Theater aan de Slag speelt onder meer cabaretgroep LOS, met de Culemborgse Dookje van Dieren, en presenteert Peter Elbertse een heuse Sgt. Pepper ‘singalong’, waarbij een ieder zich even een Beatle kan wanen in zo’n fraai gekleurd kostuum. Vooralsnog is festival Het 7de Zintuig eenmalig. Wat als het een enorm succes wordt? Petra Fortuin: ,,Dan nog beperken we ons in 2015 tot alleen de theaterroute. Het is ontzettend leuk, maar niet te behappen door drie mensen met een fulltime baan. Maar als zich een groep mensen aandient die de organisatie wil oppakken…”

Het 7de Zintuig begint vrijdag 20 juni om 19.30 uur bij het Elisabeth Weeshuis. Het volledige programma is te vinden op: www.hetzevendezintuig.nl