Op 21 maart verzamelden in De Fransche School in Culemborg ruim 50 deelnemers om kennis te nemen van aansprekende voorbeelden van samenwerking tussen kunst&cultuur en zorg&welzijn. Nog eens 16 mensen lieten weten graag deel te willen nemen, maar verhinderd te zijn. We kunnen dus spreken van een ruime belangstelling voor dit onderwerp.
Speciaal voor deze bijeenkomst werd samenwerking aangegaan met het landelijk kenniscentrum Movisie. Saskia van Grinsven en Maaike Kluft – medewerkers van Movisie – leidden het inhoudelijke deel van de bijeenkomst. Download hier de presentatie van de avond.
De bijeenkomst kon alleen slagen door samenwerking van de volgende organisaties:
- ElkWelzijn, elkwelzijn.nl
- Syndion, http://www.syndion.nl/Syndion.aspx , http://www.syndion.nl/kunstencultuur
- Zorgcentra De Betuwe, http://www.zorgcentradebetuwe.nl/wonen+met+zorg/in+de+gemeente+culemborg/beatrix/
- Binnenwaard, http://www.binnenwaard.nu/
- Movisie, Social Art Lab, https://www.movisie.nl/artikel/sociaal-artistieke-projecten-zorg-welzijn-werk
- Hangplek voor ouderen’, Leidsche Rijn, http://www.cultuur19.nl/ , http://artoloco.nl/
Aansprekende voorbeelden
Enkele vertegenwoordigers uit de kunst&cultuursector en uit de sector zorg&welzijn hielden korte presentaties van samenwerkingsvoorbeelden of ideeën daarvoor.
Vragen en ambities die werden gedeeld
De presentaties werden verbonden met een vraag of ambitie met het doel andere deelnemers daarbij te betrekken of op zijn minst mee te laten denken. Dat gebeurde aan ronde tafels.
De volgende vragen en ambities werden op tafel gelegd.
- Nieuwe initiatieven ontwikkelen voor maatjesprojecten tussen kunstenaars en ‘outsider-art-artiesten’
- Hoe kunnen we het project in Leidsche Rijn ‘Hangplek voor ouderen’ (zie gefilmde presentatie op de website) exporteren naar andere plaatsen?
- Er is provinciaal geld voor cultuurparticipatie door ouderen. Dat wordt nu erg benaderd vanuit de cultuursector. Hoe kunnen we hier met elkaar zorgen dat het ook verbonden wordt met zorg&welzijn?
- Wij willen onze dagbestedingsactiviteiten graag verbinden met activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Wie wil dat samen met ons oppakken?
- Hoe kunnen we de brede school voor het voortgezet onderwijs een goede impuls geven. We zijn op zoek naar mensen die samen met jongeren projecten willen opzetten en/of ons helpen om budget te vinden.
- Ik wil als portretschilderes een multimediaal project opzetten. Ik zoek mensen die dat met mij vorm willen geven.
- Wie wil vanuit kunst&cultuur samen met onze cliënten in de setting van de zorg en het huis van de buurt activiteiten ontwikkelen?
- Wij verzorgen in ons huis van de buurt maaltijden (eten met de buurt). We zoeken mensen uit de kunst&cultuursector om tussen de gangen door optredens te verzorgen.
Bent u geïnteresseerd in een van de vragen en ambities? Laat het ons weten via cultuurplatform-culemborg@gmail.com. Wij kunnen u in contact brengen met de juiste personen.
De tafelgesprekken hebben enkele eerste resultaten opgeleverd. Een impressie van Catrinus Egas over de vruchten van de avond:
- Naar aanleiding van onze vraag zijn twee mogelijke participanten aangeschoven. Het gaat om een koor en om een beeldend kunstenaar. Verdere afspraken moeten nog gemaakt worden (door uitbraak van een virus in ‘De Kulenburg’ heeft dit enige vertraging opgelopen), maar het enthousiasme is er.
- Ons tafelresultaat: we gaan bij een volgende keer Eten met de Buurt het Culemborgs volkslied zingen met Zaffre. Piet van Zetten, bewoner van de Schapebloem/Prezzent wil ons begeleiden op z’n Keyboard en Yvonne Jacobs van VOH wil iets zeggen over de historie van dit volkslied.
- Ik zag op de sociale media al het plan langskomen om in het najaar een maaltijd met ondernemers te organiseren om de samenwerking met kunst&cultuur en zorg&welzijn te onderzoeken en promoten. Het maatschappelijke diner stond al gepland en is een vervolg op een eerder maatschappelijk diner in 2015. Het diner is een soort ‘beursvloer’ maar dan wat kleinschaliger en rustiger van aard, waar bedrijven en maatschappelijk veld matches maken om elkaar te versterken. Maatschappelijk betrokken ondernemen is daarbij een belangrijke doelstelling.
Heeft u zelf nog vragen, ambities, ideeën of plannen? Laat het ons weten via cultuurplatform-culemborg@gmail.com Wij kunnen u in contact brengen met de juiste personen en/of uw inbreng delen met alle geïnteresseerden. Zo hoeft dit initiatief niet beperkt te blijven tot deze ene bijeenkomst.
Gaat u een nieuw initiatief starten? Laat het ons weten via cultuurplatform-culemborg@gmail.com. Wij kunnen zorgen dat initiatiefnemers in een netwerkje met elkaar worden verbonden, elkaar kunnen inspireren en steunen. Zo nodig kunnen we ook helpen zoeken naar de juiste expertise en informatie om uw initiatief verder te brengen.