Cultuurplatform

Op 21 maart verzamelden in De Fransche School in Culemborg ruim 50 deelnemers om kennis te nemen van aansprekende voorbeelden van samenwerking tussen kunst&cultuur en zorg&welzijn. Nog eens 16 mensen lieten weten graag deel te willen nemen, maar verhinderd te zijn. We kunnen dus spreken van een ruime belangstelling voor dit onderwerp.

Speciaal voor deze bijeenkomst werd samenwerking aangegaan met het landelijk kenniscentrum Movisie. Saskia van Grinsven en Maaike Kluft – medewerkers van Movisie – leidden het inhoudelijke deel van de bijeenkomst. Download hier de presentatie van de avond.

De bijeenkomst kon alleen slagen door samenwerking van de volgende organisaties:

Aansprekende voorbeelden
Enkele vertegenwoordigers uit de kunst&cultuursector en uit de sector zorg&welzijn hielden korte presentaties van samenwerkingsvoorbeelden of ideeën daarvoor.

Vragen en ambities die werden gedeeld
De presentaties werden verbonden met een vraag of ambitie met het doel andere deelnemers daarbij te betrekken of op zijn minst mee te laten denken. Dat gebeurde aan ronde tafels.

De volgende vragen en ambities werden op tafel gelegd.

  1. Nieuwe initiatieven ontwikkelen voor maatjesprojecten tussen kunstenaars en ‘outsider-art-artiesten’
  2. Hoe kunnen we het project in Leidsche Rijn ‘Hangplek voor ouderen’ (zie gefilmde presentatie op de website) exporteren naar andere plaatsen?
  3. Er is provinciaal geld voor cultuurparticipatie door ouderen. Dat wordt nu erg benaderd vanuit de cultuursector. Hoe kunnen we hier met elkaar zorgen dat het ook verbonden wordt met zorg&welzijn?
  4. Wij willen onze dagbestedingsactiviteiten graag verbinden met activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Wie wil dat samen met ons oppakken?
  5. Hoe kunnen we de brede school voor het voortgezet onderwijs een goede impuls geven. We zijn op zoek naar mensen die samen met jongeren projecten willen opzetten en/of ons helpen om budget te vinden.
  6. Ik wil als portretschilderes een multimediaal project opzetten. Ik zoek mensen die dat met mij vorm willen geven.
  7. Wie wil vanuit kunst&cultuur samen met onze cliënten in de setting van de zorg en het huis van de buurt activiteiten ontwikkelen?
  8. Wij verzorgen in ons huis van de buurt maaltijden (eten met de buurt). We zoeken mensen uit de kunst&cultuursector om tussen de gangen door optredens te verzorgen.

Bent u geïnteresseerd in een van de vragen en ambities? Laat het ons weten via cultuurplatform-culemborg@gmail.com. Wij kunnen u in contact brengen met de juiste personen.

De tafelgesprekken hebben enkele eerste resultaten opgeleverd. Een impressie van Catrinus Egas over de vruchten van de avond:

Heeft u zelf nog vragen, ambities, ideeën of plannen? Laat het ons weten via cultuurplatform-culemborg@gmail.com Wij kunnen u in contact brengen met de juiste personen en/of uw inbreng delen met alle geïnteresseerden. Zo hoeft dit initiatief niet beperkt te blijven tot deze ene bijeenkomst.

Gaat u een nieuw initiatief starten? Laat het ons weten via cultuurplatform-culemborg@gmail.com. Wij kunnen zorgen dat initiatiefnemers in een netwerkje met elkaar worden verbonden, elkaar kunnen inspireren en steunen. Zo nodig kunnen we ook helpen zoeken naar de juiste expertise en informatie om uw initiatief verder te brengen.