Cultuurplatform

Hoofdartikel LekArt 2

Met ongeveer hetzelfde aantal locaties maar ‘slechts’ 40 deelnemende kunstenaars is de bezetting van LekArt 2014 aanmerkelijk ingetogener dan de editie ervoor. Een bewuste keuze van gastconservator Piet Augustijn, die ‘zijn’ kunstenaars ook graag letterlijk de ruimte geeft. Het tweejaarlijkse culturele festival wordt van 26 tot en met 28 september voor de dertiende keer gehouden.

Door Bram van Schaik – bron Culemborgse Courant

Aan belangstelling van kunstenaars ook dit keer geen gebrek. Liefst 120 meldden zich voor de komende editie met als thema ‘Mens in beweging’. Piet Augustijn (Dalem, 1948) had moeiteloos evenveel mensen kunnen uitnodigen als in 2012, toen de deelnemerslijst zo’n 70 namen telde. Gelukkig voor de Stichting LekArt drukt elke conservator graag een eigen stempel op het evenement, waardoor geen LekArt op de vorige lijkt. ,,Het moet behapbaar zijn en ik wil ruimtes niet vol plempen. Iedereen moet voldoende ruimte hebben om werk te laten zien.” Na een soepele schifting door de selectiecommissie – ,,we waren het vaak eens” – bleven er zo’n 30 namen over. ,,Daarnaast heb ik zelf ik tien deelnemers aangedragen.”

Die deelnemers zijn te vinden op twaalf locaties. De Grote of Barbarakerk fungeert traditioneel als kloppend hart. Daar vindt vrijdagavond ook de opening plaats. In de directe omgeving staan Caffaigne, Binnenpoort en diverse (tijdelijke) galeries in het teken van LekArt. Evenals in 2012 kan de bezoeker terecht bij Werk aan het Spoel. ,,Ook de vijf boerderijen aan de Goilberdingerdijk doen weer mee.”

Piet Augustijn, achtereenvolgens werkzaam in het onderwijs, als journalist en als conservator van het Gorcums Museum, is tevreden met het thema ‘Mens in beweging’ dat hij mede mee heeft mogen bepalen. ,,Het mensbeeld alleen al vind ik een mooi onderwerp. Aangezien de maatschappij volop in beweging is, zullen we dat zeker terugzien in het werk.” De kunstwerken, portretten, beelden, installaties  en video’s worden deels gemaakt voor LekArt, maar het staat deelnemers vrij te putten uit hun huidige collectie. Ook op het programma staat wederom het jongerenproject LekArt Junior. Verder wordt een fotowedstrijd uitgeschreven. Op diverse locaties komen verrassende randactiviteiten, belooft de curator.

Hoogwaardige kunst en cultuur dicht bij zo veel mogelijk mensen brengen, luidt het motto van LekArt. Augustijn: ,,De lol van dit soort manifestaties is, dat er ergens in Nederland een aantrekkelijke tentoonstelling is.”