Cultuurplatform

Foto_zaffre

A capella zanggroep Zaffre heeft op zaterdagavond 1 februari en zondagmiddag 2 februari een bijzonder concert in petto. In samenwerking met zigeunerorkest Ogto Gadje vullen zij De Fransche School twee dagen met muziek die het publiek raakt. En dat is precies de bedoeling.

door Youetta Visser – bron Culemborgse Courant

Dirigent Dianne Kouwen is enthousiast over haar koor: ,,De zangeressen zijn vrij en staan open voor allerlei soorten muziek. We zingen wereldmuziek, kleinkunstliedjes en jazz. Ook een nieuwe stijl van zingen gaan we niet uit de weg.” Op het programma staan liederen van onder andere Ramses Shaffy, ‘Laat me’, en Herman van Veen, zoals het ontroerende lied ‘Waar blijft de tijd’.  Kouwen schrijft soms zelf de arrangementen. ,,Voor deze gelegenheid heb ik het gedicht ‘Onder de Appelboom’ van Rutger Kopland op muziek gezet. Dat leek me een goede keuze in de Betuwe.” De vijftien vrouwen van Zaffre hebben een mooi bereik. ,,Er zijn hoge – en lage sopranen, alt 1 en alt 2. We kunnen dus vierstemmig zingen, of achtstemmig als dat nodig is.” In 2011 stond Zaffre, in 2005 opgericht door Andrea van Beek, voor het laatst in De Fransche School. ,,Mooie avonden, met tweemaal een volle zaal. Dat wilden we nog eens doen.” Ditmaal treden ze op met een zigeunerorkest. Dianne Kouwen: ,,We zochten een gepassioneerde groep. De partner van één van onze zangeressen speelt in Ogto Gadje. Na een korte kennismaking hakten we de knoop door. Prachtig en opzwepend!” De gezamenlijke nummers zijn eerst zelfstandig ingestudeerd: ,,Daarna hebben we een weekend samen in de Achterhoek gerepeteerd. Nu doen we nog een repetitie samen. Ogto Gadje speelt lekker los. Je moet emotionele muziek ook niet te strak uitvoeren.”

Tijdens de voorstelling wisselen Zaffre en Ogto Gadje elkaar af. Als klap op de vuurpijl doen zij over en weer met elkaar mee. Op de repetitie was al een voorproefje te horen; de zangeressen zwierden zingend rond op de melancholische en swingende Balkanmuziek. Dat belooft wat!