Cultuurplatform

Sinds Trudy Belo-van Gasteren met glaskunst aan de slag ging, is ze er helemaal verslingerd aan geraakt. De geboren Culemborgse timmert met haar bedrijf Glasario flink aan de weg. In Culemborg werkt ze nu ook samen met de volksuniversiteit.

Door Bram van Schaik – bron Culemborgse Courant

,,Mijn hele leven al ben ik creatief en werk ik graag met kleuren,” vertelt Belo (1955), afgestudeerd aan de toenmalige modeacademie.  ,,Glas vond ik altijd al mooi en ik was benieuwd wat je er zoal mee kunt. Eind jaren 90 ben ik eerst een cursus glas-in-lood gaan doen. Vervolgens heb ik me verdiept in de Tiffany-techniek. Daarmee kun je fijner werken. Tiffany is onder meer bekend van de art deco lampen. Die maak ik juist niet, wel objecten als schalen en raamhangers.” In 2007 had ze het vak voldoende onder de knie om de sprong te wagen en een eigen bedrijf te starten, Glasario. Van daaruit maakt ze glaskunst, zowel in opdracht als vrij werk, exposeert ze en geeft ze workshops en cursussen.

Haar in omvang grootste creatie meet 2.20 bij 1 meter, een glas-in-lood paneel voor in een woonhuis. Het kleinst tot nu toe is een Tiffany-object van 10 bij 10 centimeter. ,,Maar het kan nog kleiner.” Al haar werkstukken zijn zogeheten ‘unica’, er zijn er geen twee hetzelfde. ,,Natuurlijk laat ik me soms inspireren door iets dat ik ergens heb gezien, maar ik maak nooit kopieën. Ook mijn eigen cursisten mogen niets uit mijn atelier of van elkaar namaken. Het leuke is juist om zelf iets te ontwerpen.”

Belo vindt het leuk om anderen de liefde voor glaskunst bij te brengen. Voor Volksuniversiteit West-Betuwe heeft ze minicursusjes ontwikkeld, onder meer met glas-in-randlood en ‘hot pot fusing’. Dat laatste gaat met een glasoventje dat in de magnetron kan worden gebruikt. Als ze al haar werkzaamheden op een rij zet en beoordeelt, spreekt ze een duidelijke voorkeur uit: ,,Ik blijf het liefst aan de kunstkant.”

www.glasario.nl