Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Choral Evensong

za 30 september 2023 @ 16:00

Met een geschiedenis van bijna 500 jaar kan de Anglicaanse choral evensong zich beroepen op een behoorlijke staat van dienst. Dat deze traditie vandaag nog altijd springlevend is, is niet alleen te danken aan het feit dat het een reguliere Anglicaanse dienst is, maar zeker ook aan het feit dat het als kerkdienst laagdrempelig en toegankelijk is. Een choral evensong duurt vaak maar iets meer dan een half uur en is vrijwel geheel gezongen, waardoor het zich makkelijk laat beleven als een licht religieus concert.

Het is dan ook geen wonder dat de choral evensong in Nederland aan een gestage opmars bezig is. In Culemborg zien we dat met genoegen gebeuren: het Culemborg Chapel Choir werd opgericht in 2004 en zong tot 2016 maandelijks choral evensongs in de Oud-Katholieke kerk aan de Varkensmarkt. Evensong Culemborg is een rechtstreekse afstammeling van dit koor en zingt nu op projectmatige basis evensongs en Festivals of Lessons & Carols in het najaar, met als thuisbasis wederom de Oud-Katholieke kerk. Het koor staat onder leiding van dirigent Arian Ooijevaar.

De nieuwe vereniging is net zo min als de vorige verbonden aan een bepaalde denominatie of kerk, maar heeft de intentie om de evensongs uit te voeren zoals men dat ook doet in de Engelse kathedralen en college chapels van oude universiteiten. De enige uitzondering is het gesproken woord, dat in het Nederlands is, de rest is geheel volgens het Book of Common Prayer.

De eerste van de evensongs in dit najaar vindt plaats op zaterdag 30 september en zal werken bevatten van zulke uiteenlopende componisten als Parry, Radcliffe, Stainer en Rutter. De uitvoering begint om 16 uur, de toegang is vanzelfsprekend gratis en iedereen is welkom. Een vrijwillige bijdrage om de onkosten te dekken wordt zeer op prijs gesteld.

 

Gegevens

Datum:
za 30 september 2023
Tijd:
16:00
Evenement Categorie:

Locatie

Oud Katholieke Kerk
Varkensmarkt 18-20
Culemborg,
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie