Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Klassieke Reeks | Berlage Saxophone Quartet en Jan Brokken

zo 14 april @ 14:30

Het Berlage Saxophone Quartet brengt met schrijver en meesterverteller Jan Brokken een theatraal vertelconcert. Rode draad is het gevoel van heimwee, het verlangen naar de plek die als thuis voelt.

Het derde jaar alweer van onze Klassieke Reeks, op initiatief van de Culemborgse Nine Sligter. Met deze reeks wordt een grote groep liefhebbers van klassieke muziek de kans geboden om in Culemborg te kunnen genieten van concerten met musici van internationaal niveau.

In september 2008 richtten vier bevlogen saxofonisten het Berlage Saxofoonkwartet op in het Berlagegebouw, een studentenhuis aan het Conservatorium van Amsterdam. Het Berlage Saxofoonkwartet (BSQ) wordt gezien als pleitbezorger van een nieuwe generatie saxofoonkwartetten die deze discipline een sterke positie geeft in de wereld van de klassieke muziek. Wat opvalt is de unieke combinatie van muzikale diepgang en verfijning, gecombineerd met een aansprekende presentatie waarin andere disciplines de muzikale boodschap versterken. Het kwartet bestaat uit Lars Niederstrasser (sopraansaxofoon), Peter Vigh (altsaxofoon), Juani Palop (tenorsaxofoon) en Eva van Grinsven (baritonsaxofoon). Peter Vigh is tevens arrangeur en componist van het kwartet.

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Werk van hem wordt in twintig talen vertaald, van Duits en Deens tot Chinees en Russisch. Vier van zijn boeken zijn verfilmd. De Italiaanse boekverkopers riepen I giusti (De rechtvaardigen) uit tot beste non-fictieboek van 2021. The Guardian roemde The Just als een ‘monumentaal werk’. The New York Times prees Jungle Rudy als een meesterwerk van verhalende non-fictie. Met Baltische zielen schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek, met De vergelding kantelde hij het beeld van een dorp tijdens de oorlog. Brokken is onlangs onderscheiden met Gouden Ganzenveer 2023 voor zijn boek “De Rechtvaardigen” waar hij beschrijft hoe een Nederlandse Consul Jan Zwartendijk in Litouwen duizenden Joden redde door ze een visum te verstrekken. Na de oorlog werd hij door de Nederlandse regering berispt omdat hij zich niet aan de regels had gehouden. Onlangs is hij postuum in ere hersteld. Het boek van Brokken heeft hieraan een belangrijke bijdrage geleverd.

Wat kunt u deze avond verwachten?

Zoals de Russische componist Alexander Glazoenov dat voelde toen hij in 1934, twee jaar voor zijn dood, in Parijs zijn Saxofoonkwartet schreef en droomde van zijn geboortestad Sint-Petersburg. Zoals componist Aftab Darvishi kan verlangen naar haar vaderland Iran, dat ze verliet om in Nederland te studeren. Of juist heimwee naar het verre en onbekende, iets dat Jan Brokken herkent in zijn verlangen naar het Nederlands-Indië van zijn voorouders.

Glazoenovs Saxofoonkwartet is een van de eerste grote werken voor saxofoon, in de jaren dertig van de vorige eeuw nog een betrekkelijk nieuw instrument. Behalve melancholie hoor je ook de Franse veelkleurigheid die je kent van bijvoorbeeld Debussy. Aftab Darvishi schreef speciaal voor dit programma een nieuw werk voor het Berlage Saxophone Quartet, Arghavan getiteld. Ligeti’s Hora Lunga is een peilloze diepe klaagzang, oorspronkelijk geschreven voor altviool.

De muziek wordt afgewisseld met teksten van Jan Brokken, die voordraagt uit zijn boeken Mijn kleine waanzin, een autobiografische schets van zijn jeugd, en De tuinen van Buitenzorg, gebaseerd op brieven die zijn moeder vanuit Indonesië schreef aan haar zus. Ook duikt hij aan de hand van zijn boek De gloed van Sint-Petersburg in het leven van Glazoenov.

De prijs is inclusief drankje.

Gegevens

Datum:
zo 14 april
Tijd:
14:30
Evenement Categorieën:
, ,
Evenement Tags:
, , , , , , , , , , , ,

Organisator

Theater De Fransche School
Telefoon
0345 - 521546
E-mail
kassa@theaterdefranscheschool.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Theater De Fransche School
Havendijk 1
Culemborg,
Telefoon
0345 521 546
Bekijk de site van Locatie