Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Klassieke Reeks | Concertgebouw Kamerorkest met Niek Baar

za 10 juni 2023 @ 20:15 - 23:00

Violist Niek Baar (Winnaar van het Nederlands Vioolconcours 2018) speelt op 10 juni een speciaal concert samen met het Concertgebouw Chamber Orchestra in onze eigen Culemborgse Grote of Barbarakerk.

Het Concertgebouw Chamber Orchestra (CCO) is een ensemble dat is samengesteld uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest te Amsterdam. Sinds de oprichting in 1987 treedt het CCO in binnen- en buitenland op met prominente solisten en dirigenten. Recentelijk heeft het CCO samengewerkt met nationale en internationale solisten, zoals Liza Ferschtman, Nicolas Altstaedt, Ronald Brautigam, Noa Wildschut, Niek Baar, Ben Kim, Stefan Vladar, Harriet Krijgh, Lavinia Meijer, Dominic Seldis, Vesko Eschkenazy, Tjeerd Top, Alexei Ogrinthcouk, Emily Beynon en Amihai Grosz.
Het CCO wordt jaarlijks uitgenodigd door de grootste Nederlandse podia zoals het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam en TivoliVredenburg te Utrecht. In series als Het Zondagochtend Concert en De Vrijdag van Vredenburg is het CCO regelmatig te gast. Het CCO treedt ook regelmatig op in het buitenland. In de afgelopen seizoenen vonden tournees plaats naar onder andere België, Spanje, Duitsland, Turkije, Argentinië en Brazilië. Binnenkort zullen er tournees naar Duitsland, Turkije, Spanje en het Midden-Oosten plaatsvinden.

Historie
Voor 1987 trad het CCO op onder de naam Amsterdams Kamerorkest. Het AKO gaf sinds 1957 gedurende drie decennia concerten in binnen- en buitenland. Zij maakten talloze opnames met dirigenten zoals Andre Rieu sr., Anton van der Horst en Marinus Voorberg. In de periode 1994 – 2012 werd het CCO geleid door chef-dirigent Marco Boni. Samenbeleefden zij vele succesvolle uitvoeringen, tournees en opnames.
Voor meer dan 35 jaar behoren de uitvoering van de Matthäus Passion van Bach tot de vaste pijlers van de Nederlandse Passie traditie. De uitvoeringen op Witte Donderdag en Goede vrijdag worden traditiegetrouw bezocht door leden van het Kabinet en andere prominente gasten.
Enkele bekende solisten met wie het Concertgebouw Kamerorkest heeft opgetreden zijn: Maria João Pires, Sarah Chang, Janine Jansen, Mischa Maisky, Lynn Harrel, Jaap van Zweden, Schlomo Mintz, Eliane Rodriguez and Friedrich Gulda.

De Rotterdamse violist Niek Baar (1991) studeerde aan de Hochschule für Musik “Hanns Eisler” in Berlijn bij Prof.Stephan Picard waar hij in juli 2016 afstudeerde met de hoogst mogelijke score. Zijn debuut als solist maakte hij op 16 jarige leeftijd met het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de grote zaal van de Doelen. Niek vervolgde zijn studie bij Christoph Poppen in München. Andere docenten hiervoor waren o.a. Peter Brunt en Philippe Graffin aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In Januari 2018 won Niek de eerste prijs tijdens het Nederlands Vioolconcours ‘Oskar Back’. Ook Internationaal won Niek meerdere prijzen, zo was hij in 2014 de eerste Nederlandse violist die ooit de finale haalde van het prestigieuze Internationale Johann Sebastian Bach Concours in Leipzig. Ook won Niek op zijn 20ste de eerste prijs van het Internationale Solo Bach concours in Londen. Verder soleerde hij o.a. met het Radio Philharmonisch Orkest, Concertgebouw Kamerorkest, Residentie Orkest, Camerata Berlin, Duitse Radio Philharmonie e.a. Niek bespeelt een Italiaanse viool gebouwd door Carlo Bergonzi ‘ex Vornbaum’, Cremona 1729. Ter beschikking gesteld door de Tjardus Greidanus Stichting.
Tevens is Niek ambassadeur voor de stichting Benefits for Kids, een stichting in Niek’s geboortestad Rotterdam die zich inzet om kinderen extra te stimuleren in de ontwikkeling van hun eigen talent.

Programma
W.A. Mozart: Divertimento KV 137 Bes gr.t
A Dvorak: Romance op. 11
M. Ravel: Tzigane
Interval
P.I. Tchaikowsky: Souvenir de Florence (arr. M. Waterman)

Gegevens

Datum:
za 10 juni 2023
Tijd:
20:15 - 23:00
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , , , , , , , , ,

Organisator

Theater De Fransche School
Telefoon
0345 - 521546
E-mail
kassa@theaterdefranscheschool.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Theater De Fransche School
Havendijk 1
Culemborg,
Telefoon
0345 521 546
Bekijk de site van Locatie