Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kunst op Noord: Observatorium

do 25 mei 2023 @ 18:30 - 21:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

Eén evenement op zo 25 juni 2023 om 10:00

LekArt buitenkunst op Werk aan het Spoel. LekArt zal komend jaar naast de Artist in Residence voor startende kunstenaars, met ‘Kunst op Noord’ zichtbaar zijn op Werk aan het Spoel. Dat houdt in dat er op het terrein steeds voor een langere periode een kunstwerk in de buitenruimte zal staan. We gaan in mei van start met een observatorium, ontworpen door kunstenaars Jan van Breugel en Eddy Becquart.

Wat houdt dit in?

Er worden 12 kijkpoorten op de Waaiersluis (verhoging rechts en links van de weg aan het begin) op Werk aan het Spoel geplaatst. Deze kijkpoorten zijn ter grootte van een deur, met daarin, op verschillende hoogte een nauwer vizier om te speuren en te realiseren wat we zien (zie foto).
Dit keer zullen Jan en Eddy niet alleen de uitvoerende kunstenaars zijn, maar begeleiden anderen met het verbeelden van wat zij zien door een beperkt vizier, het kijkraam in het observatorium. In het observatorium zijn de kijkramen op verschillende hoogtes, waardoor verschillende delen van het landschap worden uitgelicht. Voor de opstelling bij Werk aan het Spoel betekent dit dat het observatorium uit twee delen bestaat: de linkerhelft is gericht op het agrarisch landschap en het inundatiekanaal, de rechterhelft geeft uitzicht op de uiterwaarden en de Lek.

Hoe gaan we te werk?

Je neemt je eigen vertrouwde materiaal (olie- of acrylverf, krijt, stift, balpen of potlood) mee en kiest een ‘poort’. Hiervoor wordt er tijdens het werken een tijdelijke werkplank bevestigd. Ieder schildert vanuit het ‘vizier’ van de poort. Op het eind vormen alle resultaten min of meer een samengesteld schilderij van de plek.

Er kan worden gewerkt met twee formaten: 13×40 cm, dit is de maat van het vizier kijkvenster of 26×80 cm, dit is de maat van het beschilderde plexiglasvenster in de poort. LekArt zorgt voor de geprepareerde houten paneeltjes op maat waarop je kunt schilderen.


Waarom is dit interessant om te doen?

“Wijziging van observatie resulteert in nieuwe zintuiglijke waarnemingen die het bewuste denken over landschap en geschiedenis kan wijzigen. Door het ‘vizierkijken’ worden punten of staanplaatsen laboratoria om anders in te zoemen op de ruimte. Licht, schaduw, beplanting, diepte en details raken zo weer aan het beginsel van verbeelden”, aldus Jan en Eddy die dit al op meerdere plekken in de natuur tijdens diverse kunstmanifestaties hebben gedaan.
Krijg je ook zin om dit samen met een groep kunstenaars, die allemaal hun eigen stijl van werken hebben, te doen? Kom dan op een van onderstaande data. Materiaal om op te werken ligt klaar. Voor koffie/thee wordt gezorgd.
Aanmelden kan via info@lekart.nl.

donderdagavond 25 mei 18:30 – 21:00 uur;
zondagmorgen 25 juni 10:00 – 12:30.
Entree: € 12,00.

Het observatorium blijft ongeveer 2,5 maand staan en op de momenten dat er geen LekArt-activiteit is, kun je gebruik maken van de kijkpoorten in dit observatorium en/of met een zelf samengestelde groep hier aan het werk gaan. Laat het ons weten, via info@lekart.nl.

Alle kijkpoorten uitproberen is ook een mooie uitdaging om te komen tot je eigen interpretatie van deze mooie omgeving. En geheid dat er passanten komen kijken wat je aan het doen bent en deze interactie levert vast mooie gesprekken op.

Voor ons is het spannend wat deze activiteit gaat opleveren. We kijken er naar uit, omdat we nieuwsgierig zijn naar verrassende resultaten. Zien we jou ook?

 

Gegevens

Datum:
do 25 mei 2023
Tijd:
18:30 - 21:00
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Werk aan het Spoel
Goilberdingerdijk 40
Culemborg,
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie