Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Muziek voor Versailles

zo 7 april @ 14:30

De Franse hofcomponist Couperin introduceerde de Italiaanse triosonate in Frankrijk. Zijn eerste triosonate was een eerbetoon aan de beroemde vioolvirtuoos Corelli. Een jaar later volgde het eerbetoon aan Lully: de Franse en de Italiaanse stijl waren herenigd. De titels van de korte delen vormen een verhaal: Lully en Corelli krijgen van de god Apollo een plaats aangeboden op de Parnassos. In de beeldende muziek hoor je water stromen, nymfen dansen, Mercurius vliegen, je hoort zelfs Corelli slapen. De traverso, gamba en barokviool geven elk hun eigen klank aan het ensemble, samen ontstaat een onmiskenbaar Franse mélange die zo karakteristiek is voor de Franse hoogbarok.

Concertprogramma:

  • François Couperin (1668 – 1733): Apothéose de Corelli
  • François Couperin (1668 – 1733): Apothéose de Lully
  • François Couperin (1668 – 1733): Les Nations, La Françoise

Over de musici:

In 2011 rondde Florencia Gómez (traverso) als eerste de net opgerichte opleiding voor Oude Muziek af aan het conservatorium van Buenos Aires. Sinds 2012 woont zij in Den Haag, waar zij in 2017 een master behaalde aan de Oude Muziekafdeling van het Koninklijk Conservatorium. Zij trad o.a. op met het Orkest van de Achttiende Eeuw en speelde op het Boston Early Music Festival en het Bachfest Leipzig. Zij is als traversodocent verbonden aan de jong-talentklas van het Koninklijk Conservatorium.

In 2016 trad Hed Yaron Meyerson (viool en barokviool) toe tot het Rotterdams Philharmonisch Orkest als laatsvervangend concertmeester. Recent was hij te gast bij o.a. het Concertgebouworkest en het Orkest van de Achttiende Eeuw. Hij ontving de derde prijs in de International Bach Competition in Leipzig (2018), waarbij hij de enige prijswinnaar was die het programma op barokviool speelde.

In 2014 verhuisde cellist Evan Buttar speciaal naar Nederland om barokcello te studeren aan het Koninklijk Conservatorium bij Jaap ter Linden. Na zijn afstuderen in 2016 rondde hij een studie viola da gamba af bij Mieneke van der Velden en Philippe Pierlot. Evan trad o.a. op met het Orkest van de Achttiende Eeuw en Le Concert des Nations en is mede-oprichter van het Butter Quartet, dat zich toelegt op de historische uitvoeringspraktijk van klassieke strijkkwartetten.

Henriëtte Wirth speelt (forte)piano, klavecimbel en barokharp en is musicoloog. Tussen 2014 en 2019 was zij artistiek leider van het barokorkest Ars Mirabilis, wat zij oprichtte tijdens haar studie in Brussel. Sinds 2022 is zij artistiek leider van de concertserie Barok aan de Lek in Culemborg.

Meer info: https://www.muziekaandelek.nl

Gegevens

Datum:
zo 7 april
Tijd:
14:30
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Lutherse Kerk
Achterstraat 2
Culemborg,
+ Google Maps