Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Op reis met Johann Jakob Froberger

do 12 oktober 2023 @ 20:00

Acht jaar lang werkte de klavecinist, organist en musicoloog Pieter Dirksen aan een nieuwe uitgave van alle suites van de Duitse componist Johann Jakob Froberger (1616-1667) voor de Duitse muziekuitgeverij Henle (München). In oktober komt deze publicatie uit, reden voor een feestelijk concert om deze gelegenheid luister bij te zetten en het werk van Froberger onder de aandacht te brengen.
Geen componist was zo Europees georiënteerd als de uit Stuttgart afkomstige Johann Jakob Froberger (1616-1667). Hij trok naar Wenen en was vervolgens enkele jaren te Rome leerling van de beroemde Frescobaldi. Terug in Wenen werd hij de hofklavecinist van keizer Ferdinand III, een groot muziekliefhebber, en diens broer, aartshertog Leopold Wilhelm, die vanaf 1648 te Brussel resideerde. In de jaren 1649-53 reisde Froberger door Noord-Europa als virtuoos op klavecimbel en orgel en tevens als een soort geheim diplomaat in keizerlijke dienst. Via zijn muziek weten we van verblijven in Brussel, Leuven, Parijs, Londen, Dresden en St. Goar. De betreffende programmatische stukken, meestal klaagzangen voor klavecimbel, zijn uniek in hun persoonlijke stijl en bijzonder expressief. Hij was daardoor al tijdens zijn leven een legende.
Uitvoerende:
Pieter Dirksen (klavecimbel) geeft recitals op klavecimbel en orgel en speelt continuo in diverse ensembles. Hij studeerde muziekwetenschap en publiceerde een groot aantal artikelen en edities op het gebied van de barokke muziek. Hij promoveerde in 1996 cum laude op een proefschrift over de klaviermuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck. De handelsuitgave van deze studie verscheen in 1997 en werd onderscheiden met een Praemium Erasmianum. Daarnaast zijn vooral zijn talrijke studies betreffende de muziek van Johann Sebastian Bach bekend geworden. Hij werkte mee aan de nieuwe uitgave van Bachs complete orgelmuziek bij Breitkopf & Härtel, reconstrueerde twee cantates voor de Stuttgarter Bach-Ausgaben, en is redactielid van het befaamde Bach-Jahrbuch.
 
Bachs muziek staat al sinds zijn jeugd in het centrum van zijn muzikale universum, maar daarnaast heeft hij zich ook altijd sterk aangetrokken gevoeld tot de rijkdommen van de zeventiende eeuw: de Engelse virginalisten, Sweelinck, de Noord-Duitse school, Froberger, het mediterrane repertoire, de Franse ‘klassieke’ traditie.

Gegevens

Datum:
do 12 oktober 2023
Tijd:
20:00
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Lutherse Kerk
Achterstraat 2
Culemborg,
+ Google Maps